21 лютого 2023 р.

Рідна мова в єдине нас злива

«Рідна мова! Рідна мова!

Що в єдине нас злива…» – ці слова з вірша Олександра Олеся стали назвою книжкової виставки, яка представлена в читальній залі нашої бібліотеки до Дня рідної мови.

На ній представлені книги про історію мови, підручники, словники, збірки з віршами про мову, книги з творами, які віднесені до скарбниці народної мудрості: пісні, думи, обрядова поезія, прислів’я, приказки, повір’я.

Для кожної людини її рідна мова – найкраща, бо саме з її допомогою вона вчилася пізнавати навколишній світ, вона супроводжує усі найдорожчі спогади, усі найважливіші події в житті. У ній відбито звичаї народу, його побут, національний менталітет. Мова – це колективна пам’ять народу, у ній відображена його історія.

Як справжній патріот Олександр Олесь вважав за обов’язок спрямувати силу свого таланту на захист рідного слова. Він утверджував думку, що, втративши рідну мову, людина зрікається і перших материних слів, і колискових пісень, і рідної землі. А якщо передаватиметься з покоління в покоління рідна мова, то і в скрутний час людина сподіватиметься на краще:

Рідна мова! Рідна мова!

Що в єдине нас злива,

Перші матері слова,

Перша пісня колискова.

Як розлучимось з тобою,

Як забудем голос твій,

І в Вітчизні дорогій

Говоритимем чужою?!

Краще нам німими стати,

Легше гори нам нести,

Ніж тебе розіп'ясти,

Наша мово, наша мати!

Кожне покоління повинне плекати рідну мову, яка дісталась від предків. Її треба вивчати та розвивати. Це найкоштовніша спадщина українського народу, запорука його самостійності та життєздатності.

Немає коментарів:

Дописати коментар