9 березня 2017 р.

Стали учасниками грандіозного проекту "Образ і слово Кобзаря у вишивці"

 В творчій світлиці нашої бібліотеки вперше було публічно зачитано лист Григорія Кисіля  з пропозицією здійснити грандіозний проект по вишиванню портретів Тараса Григоровича Шевченка. А вже після раптової і непоправної смерті майстра було прикладені всі зусилля, щоб він став реальним і був присвячений не тільки пам’яті нашого Кобзаря але і світлій пам’яті Григорія Олексійовича. 

 В стінах нашої бібліотеки на ювілейному вечорі вишивальниці Зої Дмитрівни Коваленко народний депутат Верховної Ради України Юрій Васильович Бублик дав обіцянку виділити кошти на цей проект. А вже невдовзі,  після дотримання його слова,  справа зрушила з місця. Координатором  проекту, який назвали «Образ і слово Кобзаря у вишивці» стала  Катерина Андріївна Калініченко, адже саме їй адресував свій  лист Григорій Олексійович. Катериною Андріївною була здійснена дуже клопітлива робота по підбору ниток, канви, формуванню 70 комплектів для вишивання. Буде вишито 31 портрет Тараса Шевченка та 38 афоризмів, а  ще додадуть вишитий образ  Григорія Кисіля.  Цю роботу виконає донька художника Ірина.
 На участь у проекті дали згоду більше 50 вишивальниць з Полтави, Полтавської області та міста Канева. Його презентація відбулася 9 березня, в день народження Тараса Григоровича Шевченка в Полтавському краєзнавчому музеї.


 Ми гордимося,  що вишивальниці нашого гуртка «Українські вечорниці» не залишились осторонь цієї визначної події. Не тільки частими  гостями, але уже й  учасниками свого гуртка ми вважаємо Катерину Андріївну Калініченко, координатора проекту, її незмінну помічницю Зою Дмитрівну Коваленко, а також знану вишивальницю Віру Сергіївну Гордівську. Зоя Дмитрівна вишиватиме титульну сторінку проекту та картину «Катерина» за поемою Шевченка. Віра Сергіївна Гордівська вишиватиме роботи разом із донькою Світланою. Є «сімейні дуети» і серед учасників гуртка. Портрет і афоризм будуть вишивати завідувачка бібліотеки  Заливча Людмила та її мама Віра Юхимівна Бардакова, таку ж роботу мають виконати Марія Михайлівна Сєрікова з донькою Анною. Вишивати хто портрет Шевченка, а хто афоризм будуть також учасниці гуртка Борщ Жанна Володимирівна, Цубер Олена Іванівна, Селінок Людмила Іванівна.                      

Немає коментарів:

Дописати коментар