1 липня 2021 р.

І оживає минувшина у творах Валентина Чемериса

8 липня виповнюється 85 років від дня народження українського письменника Валентина Лукича Чемериса (1936 - 2016). Його твори позначені інтригою, насичені «цікавинками», несподіваним ходом сюжету. Особливою популярністю серед користувачів бібліотеки-філіалу № 7 користуються історичні романи Валентина Чемериса.

До історичної тематики В. Чемерис вперше звернувся у 1960-ті роки. На той час він був знаний в літературних колах як перспективний гуморист. Після гуморесок, фейлетонів, анекдотів та афоризмів проба пера відомого вже письменника у жанрі історичного роману стала несподіванкою для всіх, та не для самого Валентина Чемериса, якого завжди сковували рамки гумору. Не випадково він пробував себе і в жанрах фантастики, публіцистики, літератури для підлітків та юнацтва, історичної романістики.

«Зі шкільної лави притягувала мене до себе історія українського народу», – зізнається письменник. Шукаючи глибинне коріння свого народу, Чемерис захопився темою стародавньої Скіфії – однієї з найцікавіших і найяскравіших сторінок історії України. Збираючи матеріал на цю тему, він впевнився, що скіфи були одним із тих племен, що істотно вплинули на культурний розвиток українців.

Валентин Чемерис — перший в Україні, хто наважився написати роман на скіфську тему. Історії Скіфії присвячені його романи «Ольвія», «Смерть Атея», «Сини змієногої богині».

Роман Валентина Чемериса «Ольвія» – один із найкращих художніх творів з історичної тематики. В романі описується конкретна і важлива історична подія — війна між скіфами та могутнім військом перського царя Дарія, що відбувалася наприкінці VI століття до н.е. А на тлі цієї війни розгортається історія короткого і трагічного, повного поневірянь і пригод життя юної гречанки Ольвії, яку з політичних міркувань, з волі батька — архонта грецької колонії Ольвії — видали заміж за могутнього і владного вождя скіфів Тапура. Вихована в традиціях античної культури, свій шлюб з варваром-кочівником вона сприймає як крах життя. Та поступово в її серце входить кохання до молодого Тапура і повага до його народу.

Надзвичайно захоплюючий сюжет, пригодницький жанр, у якому написаний роман, вигадливо побудована фабула зробили книжку дуже цікавою, і тому вона блискавично розійшлася серед читачів. І сьогодні погляд на скіфський період історії нашої землі не можливий без «Ольвії» Валентина Чемериса.

Написана в 1969 році, книга вперше була видана лише 13 років потому. Згодом була перевидана кілька разів і увійшла до 30-томної бібліотеки шедеврів історичних романів України.

Серед інших історичних творів В. Чемериса – романи: «Скандал в імператорському сімействі», «Фортеця на Борисфені», «Генерали імперії», «Ордер на любов»; повісті: «Її звали янголом смерті», «Я любила Шевченка», «Кохання в Україні», «Убивство на хуторі біля Диканьки», «Три шаблі над скарбом» та інші.

Валентин Чемерис зробив значний внесок у розвиток духовності української нації, залишивши чималу духовну спадщину своїм нащадкам. Його творчий доробок – справжня скарбниця національної культури української держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар