27 липня 2021 р.

Дисидент, письменник та громадський діяч Іван Дзюба святкує ювілей

26 липня 90-річчя відзначив український літературознавець, дисидент, письменник, громадський діяч Іван Михайлович Дзюба

Народився майбутній дисидент 1936 року в селі Миколаївка, що на Донеччині. Навчався в Донецькому педагогічному інституті за спеціальністю "Російська філологія", але після його закінчення вступив до аспірантури Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка.

Друкуватися почав з 1959 року, але вже у 1962-му Івана Дзюбу звільнили з посади завідувача відділу критики журналу "Вітчизна" через "ідеологічні помилки".

У вересні 1965 року Іван Дзюба брав участь у протесті після прем’єри "Тіней забутих предків", де він разом із письменником Василем Стусом та політичним діячем В'ячеславом Чорноволом розповідав про арешти української інтелігенції. Це був один з перших публічних протестів проти політики влади.

Після цього Іван Дзюба написав лист в ЦК КПУ і додав до нього свій твір, який згодом став найвідомішим: памфлет "Інтернаціоналізм чи русифікація?", написаній під впливом тих подій. 

Надіслав цей твір до найвищих керівних органів УРСР у сподіванні, що влада врахує перегини в національній політиці й «виправиться». Влада оголосила памфлет антирадянським твором, а будь-яку комунікацію з ним (читання, зберігання чи поширення) – кримінальним злочином.

Дзюбу виключили зі Спілки письменників України,  почали переслідувати його, а 1973 року Київський обласний суд засудив Івана Дзюбу до 5 років ув’язнення і 5 років заслання за «антирадянську» працю «Інтернаціоналізм чи русифікація?».

Наприкінці 1980-х – на початку 1990-х Іван Михайлович брав активну участь у політичному житті. Був одним із засновників Народного руху України у 1989 році.

У 1992 році став другим міністром культури України. Є автором понад 400 праць та наукових статей. У 2001 році Івану Дзюбі присвоїли звання Героя України.

В СРСР Дзюбі запропонували переселитися у нову квартиру, яка виявилась у домі працівників КДБ. "Для мене це абсолютно проблеми не було, що ми жили в тому будинку. Але багатьох це природно лякало. Та й певна пересторога потрібна була, бо все ж прослуховувалось, абсолютно все", – говорив Дзюба.

Разом із Іваном усе життя була поряд його дружина Марта, яка завжди хотіла вберегти чоловіка-дисидента, відтак ризикувала сама, переховуючи його твори.

За останні 30 років Іван Дзюба написав та видав у світ близько двох десятків книг, які присвячені українському світу літератури, мистецтва, культури.

Зараз Іван Дзюба вже не працює: із травня по листопад живе на дачі разом з дружиною. Влітку з ними там мешкає і донька Олена.

"На жаль, уже не може ні працювати, ні читати, хоча робив це до останнього часу. Зараз він абсолютно нікуди не ходить, бо не в силі. Та й раніше не дуже полюбляв кудись ходити, бо йому шкода було втрачати час для роботи", – розповідає Олена Дзюба.

Немає коментарів:

Дописати коментар