20 липня 2021 р.

Шахи в центрі уваги літераторів

Шахи – старовинна, але й досі одна з найрозповсюдженіших спортивних ігор сучасності, яка дійсно поєднує в собі елементи мистецтва (уяви), науки (логічно-точний розрахунок) і спорту. Ось уже понад півтори тисячі років шахова гра радує людей, робить їх краще, розумніше, чистіше, шляхетніше. Охочих до шахів на земній кулі – і це не перебільшення – мільйони. Кого тільки не було серед вірних шанувальників цієї гри! Простолюд та імператори, письменники і філософи, дипломати і полководці, митці і вчені.

А у Німеччині є шахове село Штрьобек, всі мешканці якого вміють грати в шахи. Ось вже майже два століття шахи входять в шкільну програму Штрьобека як обов'язковий предмет. У 1991 році поселення було перейменовано у Шахдорф («шахове селище»).

Шахи мають виховне значення: сприяють розвитку концентрації уваги, вміння долати труднощі та планування власних дій, логічно мислити. Крім того, після напруженої праці гра допомагає абстрагуватися, відпочити, розслабитися… А люди похилого віку, які захоплюються шаховою грою, захищають свій мозок від старіння, зокрема, від такого страшного діагнозу, як хвороба Альцгеймера.

«Коли я почав серйозно займатися шахами, мене здивувала їхня схожість із життям…», – написав київський поет Леонід Вишеславський. Багато письменників і поетів не тільки любили шахи, але і зверталися до них у своїй творчості, а поява шахових фігур у книгах найчастіше є своєрідним знаком якості, адже вони є символом інтелекту, дедукції і стратегічного мислення.

До Міжнародного дня шахів працівники бібліотеки-філіалу №7 створили літературну мозаїку «Шахи в центрі уваги літераторів».

Немає коментарів:

Дописати коментар