26 липня 2021 р.

Афоризми Джорджа Бернарда Шоу

Афоризми як своєрідний жанр літератури зародився в прадавні часи як одна з головних філософських літературних форм. Пройшовши багатолітню історію розвитку, афоризм не втратив своєї актуальності й основних рис.

Афоризми є справжньою оздобою мови, одним з невичерпних джерел створення образності. Вони є своєрідними носіями життєвого досвіду письменника, що яскраво відбивають спостереження над навколишнім світом, відношення до реалій оточуючої дійсності.

Одним із майстрів афоризмів є драматург і публіцист Джордж Бернард Шоу, який створив неповторну своєрідну драматургічну систему. Він, як ніхто інший, вмів ідеально поєднувати гумор і глибокі спостереження, а його влучні і точні цитати підтверджують всю глибину його світогляду. Драматург прагнув зробити все, щоб ідеї, виражені в його творах не забувалися одразу ж після прочитання або перегляду п’єси, а змушували до роздумів, народжували нові ідеї, сприяли перетворенню суспільства, його устрою на краще. Афоризми Шоу, прочитані або почуті в його п’єсах запам’ятовуються, породжують певні асоціації. Він вирішував у своїх п’єсах важливі соціальні проблеми, тому кожна п’єса – актуальна проблема для кожної людини навіть на сучасному етапі. Вдалі вирази, що співвідносяться із вічними темами, які розвивав драматург, цитуються і сьогодні. І всі розуміють значення подібних сталих виразів, незважаючи на відірваність від контексту.

Цитуючи відомого письменника, працівники бібліотеки-філіалу №7 вшановують його пам'ять, адже 26 липня виповнюється 165 років від дня його народження. До речі, Джордж Бернард Шоу – єдина людина, удостоєна і Нобелівської премії в галузі літератури, і премії «Оскар». При отриманні Нобелівської премії він з властивою йому дотепністю назвав цю подію «знаком вдячності за те полегшення, яке він приніс світу, нічого не надрукувавши в цьому році».

Немає коментарів:

Дописати коментар