28 липня 2021 р.

Михайло Слабошпицький – видатний трудівник літератури

28 липня виповнюється 75 років від дня народження українського прозаїка, критика, літературознавця, публіциста, видавця, громадського діяча Михайла Федотовича Слабошпицького. Всього 2 місяці він не дожив до свого ювілею.

Михайло Слабошпицький – член Національної спілки письменників України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка за роман-біографію «Поет із пекла» (2005). Крім того лауреат дев'яти літературних премій (імені Олександра Білецького, Лесі Українки, Олени Пчілки, Михайла Коцюбинського, братів Лепких, Івана Багряного, премії «Берег надії» ім. Василя Симоненка тощо).

Він є автором понад двох з половиною десятків різножанрових книжок. Серед них — казки, оповідання й повісті для дітей, літературні портрети Василя Земляка, Павла Загребельного, Романа Іваничука, документалістика й публіцистика, біографічна проза. Найвідоміші його твори: роман-есе «Марія Башкирцева», роман-колаж «Никифор Дровняк із Криниці», роман-біографія «Поет із пекла (Тодось Осьмачка)», біографічна повість «Українець, який відмовився бути бідним, Петро Яцик», збірка біографічних нарисів «Не загублена українська людина», «25 поетів української діаспори», «Що записано в книгу життя. Михайло Коцюбинський та інші», «Наближення до суті. Літературні долі», книжки-мемуари «Протирання дзеркала», «Тіні в дзеркалі» та «З пам'яті дзеркала. Те, чого ви не прочитаєте в історії літератури». Особливої популярності набула його книжка художніх оповідей з національної історії «З голосу нашої Кліо».

Усяка література має своїх видатних трудівників. Людей, які завжди єднають творця і читача. Михайло Слабошпицький саме був таким трудівником української літератури і багатьох літератур світу.

Десятки, сотні імен відкриті ним, визначені словом фахівця. Ніколи повз перо цієї людини не проходили великі літературні події, явища, катастрофи, нові надії.

Він, здається, знав кожне Слово, що варте уваги, кимось написане і вчора, і сьогодні. Мав незаперечний смак, феноменальну пам'ять, аналітичний розум.

Працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували презентацію, основану на статті Павла Щириці, яка була опублікована в рубриці «Щоденник» журналу «Країна» (№22, 2021 рік). До Вашої уваги те, що Михайло Слабошпицький згадував про себе та його висловлювання відносно різних сфер життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар