1 грудня 2022 р.

Захворіти легко, видужати – ні: СНІД

Віртуальна інформхвилинка

Людське здоров’я та життя – найбільші життєві цінності, вартість яких важко переоцінити. Тому ніколи не слід забувати про відповідальне ставлення до їх збереження, бо лише при здоров’ї можна подолати будь-які випробовування.

Небезпечною хворобою ХХ століття став СНІДсиндром набутого імунодефіциту, викликаний вірусом (ВІЛ). Хоча перші випадки захворювання було діагностовано у США більше 40 років тому, але до цього часу ефективних ліків, які ведуть до повного одужання так і не винайшли.

Тому важливо не захворіти цією хворобою, бо носії вірусу імунодефіциту людини упродовж тривалого часу можуть виглядати і почуватися здоровими, хоча відразу після інфікування спостерігаються симптоми, що нагадують гостре респіраторне вірусне захворювання або застуду. Та з часом імунна система все більше ослаблюється. Минають роки, і людина нарешті захворює на СНІД, що призводить до смерті.

Профілактика – поки єдиний вихід, і він реальний, ефективний щодо запобігання подальшого поширення СНІДу.

Колективна профілактика полягає в забезпеченні медичних установ системами й шприцами одноразового використання, у запровадженні методів діючого контролю за застосовуваними з лікувальною метою кров’ю і препаратами, забезпеченні найбільш жорсткого протиепідемічного режиму в медичних установах, санітарній основі.

Але і ці заходи, як свідчить досвід охорони здоров’я багатьох країн, не здатні істотно загальмувати поширення епідемій. Тому найголовнішою залишається індивідуальна профілактика.

Кожна людина для того, щоб максимально захистити себе від СНІДу, повинна:

знати про небезпеку СНІДу і можливі шляхи зараження ним;

бути впевненою, що її статевий партнер не заражений ВІЛ, гарантією чого може бути, звичайно, тривале знайомство і збереження вірності один одному;

у випадках, коли виникають сумніви в неінфікованості партнера, переконати його пройти анонімне обстеження в спеціальній лабораторії;

у випадку статевого зв’язку з невідомою особою використовувати презервативи;

при щепленнях, введенні у вену різних   лікарських засобів, препаратів крові тощо, вимагати застосування шприців і систем одноразового використання;

вимагати знезаражування інструментів у перукарських і косметичних салонах при голінні, манікюрі, педикюрі.

Пам’ятайте: свідоме ставлення до свого здоров’я забезпечить захист від СНІДу!

Немає коментарів:

Дописати коментар