25 грудня 2022 р.

В’ячеслав Чорновіл: Людина, борець, патріот

Інформдайджест

24 грудня виповнилося 85 років з дня народження В’ячеслава Максимовича Чорновола, державного, громадського, політичнго діяча, журналіста, народного депутата України I - III скликань, одного із лідерів українського правозахисного руху, багаторічного лідера Народного Руху України, Героя України.

В’ячеслав Чорновіл походив із родини сільських вчителів. Закінчив школу із золотою медаллю. Навчався на факультеті журналістики Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка.

Під час випускного вечора в університеті пішов на Володимирську гірку і дав клятву, що все життя буде боротися за Україну.

8 серпня 1965-го виголосив гостру антикомуністичну промову на відкритті пам’ятника Тарасу Шевченкові в селі Шешори на Гуцульщині. А вже за місяць разом з Іваном Дзюбою та Василем Стусом виступив проти арештів української інтелігенції на прем’єрі фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» у київському кінотеатрі «Україна».

В'ячеславу Чорноволу за «політичне хуліганство» влада оголосила сувору комсомольську догану. Тоді ж його не зарахували до аспірантури, куди він пройшов за конкурсом.

У радянських тюрмах та таборах Чорновіл провів близько 10 років. Засуджений 4 рази. В один із років витримав 83 допити і ніколи не свідчив супроти друзів. Його так боялася влада, що під Олімпіади-1980 ініціювала кримінальну справу, звинувативши у замаху на зґвалтування.

Переказують, як один із слідчих спересердя запитав В’ячеслава Чорновола: «Ну добре, от уявімо, є ваша незалежна Україна. І ким ви там себе бачите?». І почув у відповідь: «Як ким? Редактором опозиційної газети».

З 1990 року Чорновіл став народним депутатом, був активним членом Народного Руху України та його головою з 1992-го. Тричі обирався депутатом Верховної Ради України (1990, 1994, 1998). Чорновіл всіляко намагався створити умови для самоствердження, самореалізації національного організму, набуття економічної могутності, культурного розвитку, втілення в життя соборницької ідеї, надання Україні суб'єкта міжнародного співтовариства.

На президентських виборах 1 грудня 1991-го за В’ячеслава Чорновола віддали голоси 7 420 727 українців (23,27%). Він зайняв друге місце слідом за Леонідом Кравчуком.

Після обрання Гетьманом українського козацтва, на Великій раді 21 червня 1992-го в Переяславі-Хмельницькому проголосив зречення присяги на вірність московському цареві, даної на Переяславській раді в  1654-му.

У певному сенсі, ідеї Чорновола як політика випередили свій час і залишаються актуальними досі. «Все-таки він був сильним, безкомпромісним політиком. Напевно, Україна пішла б іншим шляхом... Він закликав об'єднатися всі національно-демократичні і національно-патріотичні сили. А потім ось це слово – «національно» – зняв, вважаючи, що це допоможе зблизитися і об'єднатися прогресивним силам. Але його не послухали. Він був прозорливим політиком, умів прогнозувати і передбачати події. Казав: якщо прогресивні сили не об'єднаються, вороги знищуватимуть наших синів і дочок. Це було сказано ще 1998 року. Пророцтво збулося – спочатку на Майдані, потім на Сході. Навіть коаліція у Верховній Раді не може об'єднатися. Чорновіл передчував окупацію Криму, наполягаючи на визначенні чітких термінів виведення звідти частин російського Чорноморського флоту. Як досвідчений, навчений життям політичний діяч, розраховував події наперед. Сьогодні такого лідера немає», - розповіла сестра політика Валентина Чорновіл в 2016 році в інтерв'ю. 

В’ячеслав Чорновіл загинув в автокатастрофі на шосе під Борисполем за нез’ясованих обставин. Багато хто вважає це політичним убивством напередодні майбутніх президентських виборів.

Похорони В’ячеслава Чорновола в Києві зібрали до 200 тис. людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар