1 грудня 2022 р.

Лемюель Гуллівер прославив Свіфта на весь світ

Джонатан Свіфт – англійський сатирик, публіцист, поет і письменник, церковний діяч. 30 листопада виповнилося 355 років від дня його народження.

Батьківщина СвіфтаІрландія. Джонатан зростав, не знаючи материнського піклування і тепла рідної домівки. Дитячі роки майбутнього письменника минули в сім’ї його дядька Годвіна Свіфта, вельми відомого і успішного дублінського адвоката. У 6 років хлопчика віддали на навчання. Джонатан здобув хорошу освіту – спочатку в школі графства Кілкені, потім у дублінському Трініті-коледжі. Він страждав від відчуття сирітства, матеріальної залежності від родичів, суворої атмосфери коледжу і єдиною втіхою для хлопця стали поезія та історія. У 1686 році він здобув ступінь бакалавра мистецтв. Після цього повинен був, всупереч власному бажанню, вивчати богослов’я в Дублінському університеті. Проте завершити повний курс університетської освіти Свіфту завадили події революції 1688 року. Тоді чимало англійців були змушені втікати з Ірландії. У 1689 році залишив Дублін і Свіфт — вибух насильства змусив його шукати притулок і роботу в Англії.

Йому пощастило влаштуватися на службу до впливового вельможі Вільяма Темпла, дипломата у відставці та літератора, який жив у маєтку Мур-Парк, у графстві Суррей. Свіфт з перервами прожив у його будинку 10 років. Незважаючи на те, що положення, середнє між секретарем і слугою, було для нього принизливим, і служба його обтяжувала, це були чи не найкращі часи в житті Свіфта. Він мав можливість досхочу працювати у величезній бібліотеці Темпла, спілкуватися з літераторами і державними діячами, які відвідували його господаря. Саме тут, у Мур-Парку, розпочалася літературна діяльність Свіфта.

Першим його значним твором був анонімний памфлет «Казка про діжку» (1704), у якій він відкрито змалював католицизм, англіканство та пуританство. Ватикан додав «Казку» до переліку заборонених книжок.

Талантом Свіфта захоплювалися, але ще більше боялись його. Боялись не тільки вороги, а й «друзі». Манера його поводження серед «великих цього світу» виходила з наміру показати їм, що людина з розумом і здібностями, хоч і без титулів, маєтностей та становища, має право на пошану до себе. Більше того, така людина безперечно вища і значніша, аніж усі ті титуловані особи, що правлять народом. Після смерті Темпла Свіфт переїздить до Ірландії, де отримує церковний прихід у Ларакорі. У 1702 році у дублінському Трініті-коледжі він здобуває ступінь доктора богослов’я. Щоб позбутися в Лондоні цієї неспокійної людини, його в 1713 році призначають деканом (настоятелем) дублінського кафедрального собору Святого Патрика, що було рівнозначно почесному засланню.

Найблискучіший період діяльності Свіфта пов’язаний з його виступами на захист ірландського народу. У 1724 році він опублікував серію памфлетів під назвою «Листи сукнороба», в яких закликав ірландців боротися за свої права. «Засіб знаходиться у ваших руках…- писав Свіфт, – ви є і повинні бути таким же вільним народом, як ваші брати в Англії». Суворий декан дублінського собору став найпопулярнішою людиною в Ірландії. Коли прийшов рескрипт з Лондона заарештувати автора «Листів сукнороба», англійський намісник повинен був відповісти: «Щоб заарештувати Свіфта, потрібно десять тисяч солдатів». «Листи сукнороба» пробудили дух опору в ірландському народі, надихали його і в наступні часи на боротьбу за національну незалежність. Свіфта обирають почесним громадянином Дубліна. Він стає національним героєм ірландського народу.

Автор іронічних віршів, безлічі політичних і релігійних памфлетів, Свіфт увійшов до історії літератури, перш за все, як творець книги «Мандри до різних далеких країн світу Лемюеля Гуллівера, спочатку лікаря, а потім капітана кількох кораблів». У ньому описані незвичайні мандрівки хірурга і капітана Лемюеля Гуллівера, який потрапляє до фантастичних країн, де з ним відбуваються чудернацькі, а іноді й трагікомічні пригоди.

Сповнений чи то презирством, чи то жалем до людей, Джонатан Свіфт мріяв про світ, в якому не було б «лідерів і членів політичних партій та гуртків»; «в’язниць, сокир, шибениць, покарання батогом і ганебних стовпів»; «чванства, пихатості, здаваної дружби,… франтів, бешкетників, п’яниць, повій». І це ще не повний перелік вад, від яких Свіфт бажав звільнити суспільство.

Джонатан Свіфт поставив собі за мету – змалювати і висміяти ненависні йому порядки Англії того часу. І це йому вдалося. Цей роман приніс письменнику всесвітню популярність. Це один з найбільш чудових сатиричних творів світової літератури. Уперше цей твір було видано у 1726 році. Безсмертний роман англійського сатирика ось уже кілька століть вражає, захоплює і дивує читачів.

Здійсніть захопливі подорожі разом з Лемюєлем Гуллівером, і ви не пошкодуєте!

Немає коментарів:

Дописати коментар