16 грудня 2022 р.

Багато пророцтв письменника-фантаста Артура Кларка уже збулись

16 грудня105 років з дня народження англійського письменника-фантаста, футуролога, науковця та винахідника Артура Чарльза Кларка.

Його, разом з Айзеком Азімовим і Робертом Гайнлайном називають «великою трійкою» наукових фантастів, що зробили значний вплив на жанр в середині XX століття. З часів Герберта Веллса та Жуля Верна Кларку краще, ніж будь-якому іншому письменникові, вдалося направити свій розум у майбутнє. В цю неймовірну подорож він узяв із собою величезну читацьку аудиторію з усіх кінців світу, запропонувавши їм науково-фантастичні та науково-популярні твори. Єдиний «нефантастичний» роман Кларка«Шлях стеження» (1963), присвячений історії відкриття радару.

Впродовж своєї майже 70-річної письменницької кар`єри Артур Кларк написав більше 80 книг, сотень розповідей і статей. Одним з найвідоміших творів письменника прийнято вважати книгу «2001: Космічна одіссея», яка народилася з сценарію до однойменного фільму Стенлі Кубрика. Цей фільм став блокбастером. Потім Кларк зробив із сценарію книгу. До речі, одна з героїнь «Одісеї» має прізвище Руденко – на честь українського письменника й дисидента Миколи Руденка.

До книги увійшла «Карта майбутнього» Кларка — графік його пророцтв до 2100 року. Кларк передбачив космічні кораблі, висадку на Місяць та лабораторії у космосі до середини 70-х років. 1980-1990-х років він передбачив, що люди висадяться на Марс (та інші планети), за ними підуть колонії в 2000-х і міжзоряні зонди до 2020-х. Також Кларк тут пророкує iPad, комп'ютерні програми, що читають по губах, а також космічні станції.

Підбиваючи підсумки життя, Кларк назвав «2001» одним із своїх найзначніших досягнень. Але в довгій низці його творів роман далеко не унікальний у сенсі авторських пророцтв. Бо його перший роман «Прелюдія до космосу» в 1947 точно передбачив рік появи першого місячного супутника – 1959. Довгий список хитромудрих гаджетів, штуковин і ідей, що живуть на сторінках його романів і оповідань, починається з «автомобілів з автоматичним керуванням» (тепер ми називаємо їх "безпілотниками").

Багато прогнозів Кларка не збулися на цей час: наприклад, скасування всіх світових валют 2010-го, будівництво першого орбітального готелю 2014-го, остаточне знищення ядерної зброї 2009-го року.

Цікаво, що його передбачення майбутнього є актуальним донині і досі здаються недосяжними. Наприклад, у романі «Фонтани раю», навіяному йому життям на Шрі-Ланці у 1979 році, описується «космічний ліфт», транспортна система між Землею та космосом, яка усуває необхідність у польотах на ракеті. А чого варті людські поселення на Марсі чи Венері? Тут ми відстаємо від графіка (передбачалося, що людство ступить на поверхню цих планет до 1980 року). І люди ще не знайшли ключів до розуміння мови китів та дельфінів, які мали виявити до 1970 року.

Артур Кларк припустив, що якщо не більше 1% читачів наукової фантастики виявляться справжніми пророками, натомість майже 100% справжніх пророків виявляться читачами чи авторами наукової фантастики. Ще в 1962 році він заявив: «Єдине, в чому ми можемо бути впевнені щодо майбутнього, – це те, що воно буде абсолютно фантастичним».

Немає коментарів:

Дописати коментар