12 грудня 2022 р.

Згадаймо традиції та обряди Андріївських вечорниць

Читальна зала нашої бібліотеки сьогодні прикрасилась вишитими рушниками, скатертинами, доріжками. На столах красувався глиняний посуд, а поряд – макітри, збоку примостилася прядка. Сьогодні зібралися на вечорниці.

Гостей вітала паніматка Одарка, розповідаючи про особливості святкування на Україні Андріївських вечорниць.

Ця традиція в бібліотеці підтримується ще з 2011 року. Цікаво, що ці вечорниці започатковували разом з хором «Полтавські піснярі», кожного року запрошуючи  новий колектив, який ще не виступав у бібліотеці. На той час керівником був, уже нині покійний, Дмитро Миколайович Топтун. А сьогодні завітав у гості ансамбль «Подоляночка», яким нині опікується його син Анатолій Дмитрович Топтун.

Які ж все-таки красиві і різнопланові українські пісні!  Оспівують вони і білу хату, і калину, і м’яту, і зелений гай. А українські усмішки будь-кому додадуть настрою.

А які ж українці без вареників? Пані Олена та пані Олександра ними пригощали і артистів, дякуючи їм за чудові пісні, і гостей.

На вечорницях прийнято займатися рукоділлям. Це вправно робили волонтери, які навіть під час концерту не відривалися від плетіння сіток.

Немає коментарів:

Дописати коментар