17 січня 2023 р.

Різносторонні таланти та творчі злети Василя Кричевського

Ми не прогадали, що провести мистецький екскурс «Різносторонні таланти та творчі злети Василя Кричевського» запросили Оксану Сулиму, завідувачку сектору науково-дослідного відділу фондів Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського.

Приємно було слухати людину, залюблену у свою справу, бо розповідь про всі події життя і діяльності видатного українського архітектора, митця, вченого і педагога Василя Григоровича Кричевського пані Оксана пов’язала з Полтавою, з нашим краєм і, звісно, з експонатами краєзнавчого музею. Адже першою найвизначнішою роботою Василя Кричевського, а тепер уже видатною пам’яткою та архітектурним шедевром майстра, є будинок Полтавського Земства, який був побудований за його планами і став зразком нового архітектурного стилю, основаного на спадщині українського народного будівництва. Нині це наш краєзнавчий музей.

Діяльність Василя Кричевського надзвичайно багатогранна: живопис, графіка, архітектура, дизайн, педагогіка, театр. Він є розробником українського державного герба, першим українським митцем, який співпрацював з кіно. Також він був ревним колекціонером і прискіпливим дослідником народного мистецтва. В. Кричевський — один з фундаторів Української академії мистецтва, професор і керівник низки вищих шкіл у Києві, Миргороді, Львові.

Були вражені багатогранністю таланту і плідною діяльністю видатного українця. Вдячні за цікаву і змістовну розповідь. Справжня екскурсія, враховуючи, що вся розповідь супроводжувалась показом фотографій.

Немає коментарів:

Дописати коментар