17 серпня 2024 р.

Література – це хобі для автора бестселерів Януша Вишневського

Януш Леон Вишневський – один із найпопулярніших польських письменників, який проживає в Німеччині. Нині в доробку Януша Вишневського22 книги, хоча він ніколи не збирався заробляти на хліб письменництвом і навіть не думав, що колись буде автором бестселерів. Все своє життя він присвятив науці. Здобувши освіту в Університеті Торуні, де вивчав фізику, захистив докторську дисертацію. Водночас він отримував освіту на економічному факультеті. В Лодзі, захистивши докторську дисертацію з хімії, Вишневський ще згодом отримав ступінь доктора інформатики, а наостанок зайнявся біоінформатикою.

Література – це свого роду хобі для Януша, але у ній багато відображено з життя письменника і, зокрема, наукового. 

Цікаво, що, як стверджує сам автор, свій перший роман «Самотність у мережі» він написав у 42 роки, щоб дати раду смутку, викликаному особистими переживаннями. Це історія з життя, але про людей, яких письменник знав дуже близько і дружив з ними. Тема твору – сповіді, які він слухав. Але автор себе зробив головним героєм і складається враження, що це його власна історія.

Ось, як про це говорить Януш в одному із інтерв’ю: «Оскільки в книжці історія викладена дуже емоційно, то ніхто, навіть і моя дружина, досі не вірить, що я написав не про своє кохання в Інтернеті. Хоч не можу сказати, що в мене не було в Інтернеті романів. Але саме ця історія – не про мене, адже там ідеться про прекрасного, ідеального чоловіка, якого не існує в реальному житті: сентиментального, мужнього і мудрого водночас. Я думав, що коли напишу цю книжку і прочитаю її, стану саме таким».

Януш не став ідеальним, а от роман став справжнім і шалено популярним бестселером. Книга три роки не виходила зі списків бестселерів, витримала безліч перевидань, продалася тиражем понад мільйон примірників у чотирнадцяти країнах світу, в тому числі, з доповненнями за результатами дискусії з читачами на інтернет-форумах. Книгу екранізовано в 2006 році, причому в одній із епізодичних ролей знявся сам Вишневський.

Творчість Януша Вишневського, автора, котрий не має філологічної освіти, характеризує тематичне багатство, виявлене у зверненні як до традиційних для літератури тем, так і до питань продиктованих сучасністю.

Польський письменник – чудовий знавець людської психології загалом та жіночої зокрема. Саме глибокий психологізм та орієнтація на дослідження людської душевної організації притаманні його творчості.

Його сміливо можна назвати теоретиком кохання, який своїми романами «Коханка», «Аритмія почуттів», «Бікіні», «Постіль», «Повторення долі», «На face з сином», «Ґранд-готель», «Кульмінація», «Зміщення спектра». «Самотність в любові», «Непереборне бажання близькості», «Приплив крові», «Сліди», «Сцени з подружнього життя» підкорює жіночі серця.

Саме жіночі образи створюють центр змістової структури романів, оповідань, новел Януша Вишневського, у яких відверто говориться про те, що робить дружину, матір, сестру, доньку, коханку щасливими, а що, навпаки, руйнує їхні серця і душі, забирає бажання жити.

Романіст не намагається догодити читачеві, він лише пише про те, що його хвилює до глибини душі в даний період часу. Його історії відгукуються в серцях читачів ще й тому, що вони дійсно часто зустрічаються в реальному житті, і кожен може знайти в них щось своє.

Цей допис створено працівниками бібліотеки-філії №7 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ до 70-ти річчя від дня народження популярного сучасного польського прозаїка Януша Леона Вишневського.

Немає коментарів:

Дописати коментар