13 грудня 2016 р.

Гарні були вечорниці зі співами, танцями та небилицями

 13 грудня в бібліотеці-філії №7 вже вп’яте відбулися традиційні українські вечорниці «Співи, танці, небилиці – гарні будуть наші вечорниці». Їх назвали ще Андріївські, бо проводились вони в День Святого апостола Андрія Первозванного.  В давнину з-поміж зимових свят воно було найвеселішим. В народі це свято називають ще Калитою. За давнім звичаєм, молодь збиралася в одній хаті та влаштовувала усілякі дійства – починаючи ворожіннями і закінчуючи різноманітними забавами та співами.
 Читальний зал  бібліотеки в цей день перетворився на світлицю української хати. Стіл, застелений вишитою скатертиною, на столі глиняний посуд, макітри, глечик, поруч столу стоїть прядка, розвішані рушники, застелені домоткані доріжки.    
 Розпочалися вечорниці  з жартівливої небилиці  про традиції святкування вечорниць  та дівочих гадань, святкування Калити, яку склала і розповіла завідувачка бібліотекою Людмила Заливча, яка була  господаркою вечорниць -  «паніматкою» Одаркою.
 За традицією і цього разу відбулося знайомство  з новим творчим колективом. Цього року ним став народний аматорський колектив  «Калина» Зінцівського сільського будинку культури, яким керує  Вікторія Вікторівна Кульбашна.              
 Виступ цього колективу став справжньою насолодою для всіх присутніх, бо його учасники люди талановиті – пісні виконувались самобутні, жарти були дотепними, а виконання було майстерним.                          
       Одним словом, свято вдалося веселим  й колоритним  з українськими піснями і танцями, гуморесками і, звичайно, зі смачними пирогами. Це ще раз довело, що гарно веселитись і відпочивати любить не тільки сучасна молодь, але й люди старшого покоління.                                              
 Для більш детального ознайомлення з традиціями зимових свят була презентована книжкова виставка «Ой, як весело кружляє за вікном зима».

Немає коментарів:

Дописати коментар