12 грудня 2016 р.

Ювіляри грудня - український письменник Григір Тютюнник і французький письменник Гюстав Флобер

    

              5   грудня    виповнилося 85  років   від    дня    народження українського письменника, нашого земляка, що народився на Полтавщині, Григора Тютюнника (1931 – 1980).
 Григір Тютюнник — це письменник, якого можна назвати совістю цілого покоління та цілої української літератури.  В цьому письменнику є щось таке, що зачіпає за душу, що різнить його від інших людей, навіть від тих, що пишуть захоплююче і цікаво.
 За своє коротке (якщо рахувати від першої публікації — менше 20 років) життя у літературі Григір Тютюнник написав кількісно небагато: чотири десятки оповідань і новел, п'ять повістей, кілька нарисів, рецензій, есе, а також спогади про брата — Григорія Тютюнника, кіносценарій. Усе написане цим прекрасним майстром слова, вмістилося в двох томах. Здається, небагато. Однак цінність літературної спадщини митця визначається не обсягом, а змістом і потрібністю його книжок людям. А книжки Тютюнника необхідні нам своєю правдою, чесністю, гуманізмом.
 Тематика творів Григора Тютюнника охоплює життя в усіх його найрізноманітніших виявах і настроях, таким, яким воно і є насправді. Ми не знайдемо в оповіданнях та повістях митця романтичних героїв, незвичайних подій та історій, уславлених імен, закликів і пафосних дифірамбів. Письменник змальовує звичайні, буденні, життєві ситуації, у яких саме й видно людину, її характер, ставлення до інших і до самого життя. Його герой — один з мільйонів звичайних трудівників, найчастіше селянин. Чим він живе щоденно і якими очима дивиться на світ — добре знав Григір Тютюнник. Його проблеми — це проблеми народу і всього суспільства.
 Григора високо й щиро цінує українське письменство різних поколінь. Про унікальний і глибокий талант Григора Тютюнника одностайно пишуть дослідники літератури, почесне місце відводиться йому в сучасних працях з історії художнього слова. Його оповідання й повісті перекладено багатьма іноземними мовами.


    12   грудня    виповнюється 195 років від дня народження французького письменника Гюстава Флобера (1821 – 1880).
 Гюстав Флобер - французький прозаїк-реаліст, який вважається одним з найбільших європейських письменників XIX століття. Він був великим майстром літературної форми, тонким художником, який сказав найбільш глибоку для свого часу правду про людину. Його антибуржуазність, що виявилась у постійному обуренні убозтвом життя буржуазії, яка згодилася «затиснути своє серце між власною крамничкою і власним травленням», надихнула його на створення чудових романів («Пані Боварі», «Виховання почуттів», «Проста душа», «Саламбо»).
 Творча спадщина Флобера невелика. Він писав повільно й важко. Багато працював над стилем своїх творів, висунувши теорію «точного слова» (le mot juste). Велич і популярність Флобера багато  критиків пояснювали досконалістю його стилю. Флобер важкою власною  працею досяг досконалої письменницької техніки, досконалої композиції та художньої майстерності, яка забезпечила йому світове визнання.
 Творчість Флобера справила значний вплив не тільки на національну, але і світову літературу. Крім того, завдяки його наставництву в літературу прийшов цілий ряд обдарованих літераторів, серед яких був і Гі де Мопассан.
 Докладніше про життя та творчість письменників  ювілярів запрошуємо вас прочитати на сторінці нашого блогу «Літературна персона».

Немає коментарів:

Дописати коментар