24 грудня 2016 р.

Ювілейний вечір громадської діячки, правозахисниці і вишивальниці Зої Коваленко

 В цьому році   бібліотека-філіал №7 активно  співпрацювала з Зоєю Дмитрівною  Коваленко, знаною в Полтаві активною  громадською діячкою, правозахисницею і талановитою вишивальницею. Тому закономірно, що свій ювілейний творчий вечір-звіт з нагоди свого 65-річчя вона вирішила провести саме в тут, та й за фахом вона бібліотекар.
 Народилася Зоя Дмитрівна 14 грудня, і саме в цей день Тарас Григорович Шевченко написав своє «Посланіє і мертвим, і живим, і ненародженим», вона це вважає знаковим. Вона відноcиться з великою шаною до Кобзаря, знає багато його поезій напам’ять, вишиває його портрети, цитати із віршів використовує у своїх вишивках. Назвала вона свій ювілейний вечір також словами із вірша великого пророка – «Щоб наша правда не пропала, щоб наше слово не вмирало». Читальний зал бібліотеки був прикрашений вишивками Зої Дмитрівни. Три із них портрети Тараса Шевченка, один із яких був хоругвою Товариства української мови ім. Тараса Шевченка.      
 Датою святкування свого ювілею Зоя Дмитрівна вибрала день, в який народився відомий громадський діяч, борець за національну ідею В’ячеслав Чорновіл, з яким вони були однодумцями з  Народного руху Україна та  разом отримували Ордени козацької слави «Козацький Хрест». Прозвучали вірші написані Зоєю Дмитрівною про діяльність та трагічну загибель Чорновола, а вшанували  пам'ять спільним виконанням його улюбленої пісні «За Україну, за її волю» на слова Миколи Вороного.

 Першим привітав ювілярку та вручив квіти і картину народний депутат Юрій Бублик.

 Ведуча вечора Заливча Людмила розповіла про основні віхи біографії та активну громадську діяльність Зої Дмитрівни Коваленко. А про своє дитинство, батьків та рідне село Лозоватку Кіровоградської області вона розповідала вже сама причому в поетичній формі. У Зої Дмитрівни дуже багато поетичних творів, але на жаль через брак коштів не видано жодної збірки.

 Гості, які завітали на вечір звісно вітали Зою Дмитрівну, дарували квіти, подарунки, а ще ділилися спогадами про перше знайомство з нею, дружбу та співпрацю. Так журналістка Людмила Кучеренко ділилася спогадами про те, як підтримувала Зою Дмитрівну під час арешту та переслідування, яких та зазнала на початку 90-х років.

      Галина Кіященко, голова Полтавської філії суспільної служби України,  подарувала ювілярці портрет, який намалював Олександр Келим. 

       Також її вітали представниця благодійного фонду «Полтавська громада разом» Віра Маслак, журналіст Анатолій Банний, поет, сценарист, художник Сергій Коломієць, поетеса Галина Вовченко, письменники Володимир Мирний та Надія Гринь.                                      

   Катерина Калініченко розповіла про свою дружбу із Зоєю Дмитрівною  та спільну роботу над оберегами «Зоряний шлях Тараса» та «Україна всіх єднає», над яким вони ще працюють. Подарувала вірш, присвячений ювілярці та виконала свою власну пісню.

     Українські пісні в подарунок отримала Зоя Дмитрівна і від Віри Мотчаної.

Немає коментарів:

Дописати коментар