11 лютого 2021 р.

Софія Русова: від організатора дитячого садка до міністерської посади

11 лютого - Міжнародний день жінок і дівчат у науці.

Педагог, літературознавець, громадянка, політик, державотворець, етнограф, історик, жінка, мати, бабуся – ці соціальні ролі виконувала упродовж свого довгого і плідного життя Софія Федорівна Ліндфорс-Русова, яка народилася 18 лютого 1856 року.

Постать вченої, колосальний масштаб творчого доробку «жінки великого духа і сильної волі» викликає щире захоплення, повагу. Жодній владі, за якої довелося жити Софії Русовій, вона не була «угодною»: зазнала переслідувань, сиділа у тюрмах, за нею стежили, писали доноси і називали небезпечною «петлюрівкою» при більшовицькій владі. Все життя вона боролася за відродження української нації, з міжнародних трибун лунало її палке слово на захист понівеченої батьківщини.

Софія Федорівна Русова у Празі отримала високе звання професора педагогіки, фактично не маючи вищої освіти. Її праці в царині педагогіки досі користуються популярністю в сучасних науковців, а громадську діяльність, тим більше практичну роботу переоцінити узагалі неможливо.

Вона наголошувала, що в кожному навчально-виховному закладі України має бути добре продумана й чітко спланована система національного виховання. Вважала, що ще у дошкільних дитячих установах із перших днів очі дитини повинні помічати національні кольори та орнаменти, уява найменших дітей і старших має формуватися на основі національних оповідань, казок, легенд, національної пісні. Саме це — практично від народження і далі по життю — має сприяти усвідомленню людиною належності до свого народу, а в подальшому — і своїх обов’язків перед ним.

У Полтаві є провулок родини Русових. Вся родина заслуговує на пошанування, адже вони двічі проживали тут — у 1891 – 1892 роках, і з 1899 по 1902 рік. У Полтаві Софія Русова була вихователькою в приватному дитячому садку, який, до речі, сама й організувала, як організовувала й вечірні школи. Мешкали в будинку біля сучасного медичного училища, там встановлена меморіальна дошка. Саме в будинку Русових у лютому 1900 року відбулося зібрання, де Міхновський виголосив свою відому промову «Самостійна Україна», що мала розголос по всій Україні і в Російській імперії. Після цього всі присутні потрапили під поліцейський нагляд, зазнали арештів і переслідувань.

Основні віхи життя славетної українки працівники бібліотеки-філіалу №7 представили у презентації.

Немає коментарів:

Дописати коментар