9 вересня 2021 р.

100 років – Лему. Фантастика!

«100 років – Лему. Фантастика!», – так назвав свою статтю журналіст Богдан Бондаренко, яка опублікована у вересневому номері газети «Історія +». Дійсно, 12 вересня століття тому народився відомий польський письменник-фантаст Станіслав Герман Лем

Богдан Бондаренко в 1997 році побував у гостях у Станіслава Лема. З цікавими моментами цієї зустрічі, які наведені в статті, пропонують ознайомитись працівники бібліотеки-філіалу №7, а повністю прочитати її можна в читальному залі бібліотеки.

Станіслав Лем проживав у Кракові на вулиці Нарвік, ось що пише про його будинок автор статті: «На воротах біля домофона скромний напис – «Станіслав Лем». Поруч – дерев'яна табличка: «Обережно, у дворі злі собаки». Це схоже на жарт, бо веселі такси (їх у домі аж чотири), що вибігли разом із господарем зустрічати, аніскільки не були схожими на злих. Навіть – терлися до ніг, демонструючи гостинність…

Непоказний будинок усередині дуже затишний. Без особливої розкоші, але в усьому відчувається смак та порядок. Картини на стінах, антикварні меблі, скрипучі дерев’яні сходи. Долаючи надцять сходинок, потрапляю у свята святих – кабінет письменника. Посеред кімнати з каміном – старий стіл, на якому стоїть машинка (а ви думали комп’ютер?), поруч – декілька зарубіжних газет і журналів.

На стелажах довкола – лава різнобарвних книг. Значну частину з них займають власні твори колишнього львів’янина. Кожну поличку прикрашають написи, що вказують мову, якою видано книги: німецька, англійська, французька і навіть японська.

Господар поважно сидить у великому кріслі (очевидно, це його улюблене місце в кабінеті) та охоче мені розповідає про життя буття. Дивацтва читачів (одна дама зі США надіслала йому 26 книг із проханням підписати), падіння СРСР, життєві розчарування і, звичайно ж, рідний Львів… ».

Будинок у Львові, де жив С. Лем

До речі, до рідного Львова, який у роки Другої світової війни Станіславу Лему довелося полишити, він так і не повернувся.

Цікаво, що Станіслав Лем виявився не тільки геніальним письменником (хто б сперечався), але й футурологом. Ось що він сказав в інтерв’ю: «Тепер я з великим здивуванням відзначаю – дещо з того, що я писав тридцять, ні, майже сорок років тому, стає дійсністю. Те, що було в той далекий час майже незрозумілим – скидалося, що я пишу якісь казки – перевтілилося у реальність. Скажімо, так звана віртуальна дійсність і т.д.».

Дійсно, Станіслав Лем був першим науковим фантастом, котрий передбачив кінець паперових книг в романі «Повернення із зірок», за 40 років до перших спроб створити електронні книги. Лем уявляв їх як невеличкі кристалики з пам'яттю, які можна було вставити у пристрій, дещо подібний до сучасного планшета. Він називав його «оптоном». Сьогодні ми називаємо це «Kindle».

Лектонами Лем називав електронні аудіокниги. Також він передбачив майбутнє, в якому у всіх людей буде швидкий доступ до гігантської віртуальної бази даних — «тріонової бібліотеки». Тріони працювали як сучасні флешки, однак були з'єднані радіохвилями, які формували гігантську базу знань, яку ми називаємо Google.

Також Лем описує те, що нагадує ранню версію смартфона: маленькі переносні пристрої із постійним доступом до тріонової бібліотеки, а також згадує цікаву модель виробництва, яка нагадує нинішню технологію друку 3D.

А ще надихав своїми творами Віла Райта, розробника The Sims, найуспішнішої гри всіх часів і народів та сценариста Д. С. Коена, одного із творців найкращого телевізійного мультсеріалу початку ХХI століття «Футурама».

Немає коментарів:

Дописати коментар