23 вересня 2021 р.

Френсіс Скотт Фіцджеральд: співець «епохи джазу»

24 вересня виповнюється 125 років від дня народження американського письменника Френсіса Скотта Фіцджеральда (1896 - 1940). У наші дні ім'я письменника постійно згадується нарівні з іменами інших американських класиків ХХ століття як Фолкнер, Гемінґвей, Томас Вулф, Теодор Драйзер, Сінклер Льюїс. Серед цих блискучих прозаїків Фіцджеральд – рівний серед кращих, який відрізняється неповторною самобутністю.

Перші «проби пера» Фіцджеральд здійснив у тринадцятирічному віці. Навчався у католицькій школі та Принстонському університеті, де остаточно захотів пов’язати своє життя з письменством. Перший роман написав під час Першої світової війни у військовому таборі, куди його направили після призову до армії.

Усі книги Френсіса Скотта Фіцджеральда видавалися у видавництві «Charles Scribner's Sons». А редактором автора був відомий Максвелл Перкінс, якого нерідко називають «хрещеним батьком» не тільки Фіцджеральда, але і Томаса Вульфа та Гемінґвея.

Основна риса творчості Фіцджеральда полягає в тому, що письменник є представником «епохи джазу», того порівняно недовгого періоду часу, який бере свій початок незабаром після закінчення Першої світової війни і завершується з настанням Великої депресії тридцятих років. Саме ця назва взята зі збірки оповідань Фіцджеральда «Казки століття джазу». Його називали також творцем покоління, яке після набуло назву «втраченого». Нова повоєнна реальність сильно вплинула на світогляд людей, вона вимагала пошуку інших, нетрадиційних форм відображення, невідомого раніше нового осмислення теперішнього життя. Розчарування, крах надій, час «втраченого покоління» стало темою для безлічі романів того часу.

Більшість його творів мають автобіографічний початок, в їх основі лежать реальні події. Так, наприклад, одна з сюжетних ліній роману «Великий Гетсбі» повторює епізод з життя самого письменника і описує його взаємини з дружиною до їх весілля. Цікавий той факт, що до опублікування своєї першої книги Фіцджеральда підштовхувало прагнення одружитися зі своєю коханою, яка вимагала від нього підтвердження його здатності забезпечити її.

Про особливості творчості Френсіса Скотта Фіцджеральда працівники бібліотеки-філіалу № 7 пропонують презентацію.

Немає коментарів:

Дописати коментар