16 вересня 2021 р.

Тема мурах стала доленосною у письменницькій долі Бернара Вербера

18 вересня виповнюється 60 років з дня народження Бернара Вербера. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували інформацію про незвичну і різнопланову творчість сучасного французького письменника.

Він з дитинства проявляв схильність до письменництва і перші свої розповіді писав з семи років. Спочатку проторив свою стежину в журналістиці – друкував статті на науково-популярні теми: астрологію, штучний інтелект, психологію, соціологію, медицину.

У 1983 році був нагороджений премією за найкращий журналістський репортаж про вид мурах з Берега Слонової Кістки, у нього вдома навіть декілька років стояла трьохметрова ферма мурах. Саме мурахи і стали доленосними у його письменницькій долі, бо в 1991 році виходить роман «Мурахи». Він став першим у трилогії про мурах і саме цей роман приносить йому популярність, але не миттєво. Спершу він був сприйнятий стримано, особливо критиками, і лише з часом набуває величезного успіху і продається тиражем більше ніж 2 мільйони. Поза Францією роман став особливо популярним у Південній Кореї, де його підносять як книгу поетичну.

Через рік виходить книга «День Мурах», яка була перекладена 33 мовами світу і одержала Гран-прі читачок журналу «Elle». Завершальна книга трилогії «Революція мурах» була надрукована 1996 року.

Великий вплив на Вербера здійснили такі письменники, як Айзек Азімов, Філіп Дік та Френк Герберт, але найбільше він захоплювався Жулем Верном, а «Таємничий острів» вважав шедевром. На даний час це єдиний письменник, який отримав премію Жуля Верна за пророчі речі, які він описував у своїх книжках.

Елементи наукової фантастики, пригодницького роману та есе Бернар Вербер вміло поєднує у своїй творчості. В свою чергу фантастика переплетена психологічними та філософськими відступами. Завдяки цьому його книги не тільки розважають цікавими сюжетами, але і змушують задуматися над тими чи іншими проблемами.

У 1993 році автор звертається до езотерики й у світ виходить книжка «Енциклопедія відносних та абсолютних знань», у якій автор подає наукові знання вперемішку із вигадкою та фантазіями. Згодом у світ виходять такі книги, як «Танатонавти», «Імперія ангелів», «Останній Секрет», «Батько наших батьків», трилогія «Ми, боги», «Сміх циклопа», «Зоряний метелик» та багато інших. Українською мовою книги французького письменника виходять у видавництві «Terra Incognita».

А ще Бернар Вербер пропонує поглянути на світ очима котів. Міркування про сучасний світ, де згубний вплив соціальних катаклізмів, воєн, епідемій, здавалося, неминуче штовхає людство до прірви, і пошук порятунку життя на планеті — тема романів «Завтра будуть коти», «Її величність кішка».

Цікавий факт, що попри читацький успіх критики негативно висловлюються про його творчість, тому автор зазвичай публікує нові книги 1 жовтня, адже саме у цей час відбувається присудження багатьох літературних премій. І цим самим він немовби кидає виклик іншим письменникам та критикам і показує, що його книги продаються мільйонними тиражами й без цих премій. Зараз тираж його книг зашкалює за 10 мільйонів примірників.

У 2003 році здійснилася давня мрія письменника: його розповідь «Наші друзі Люди» була екранізована, а серед  майбутніх планів — екранізувати власні романи.

Немає коментарів:

Дописати коментар