21 вересня 2021 р.

Грушевський та Україна, Грушевський та історія

У кожного народу є свої історичні постаті першої величини, яких не в змозі прикрити пил віків. До таких велетнів української національної культури належить Михайло Сергійович Грушевський (1866-1934) – визначний історик, археолог, літературознавець, соціолог, публіцист, письменник, організатор української науки, громадсько-політичний і державний діяч, засновник Української Народної Республіки. 29 вересня виповнюється 155 років від дня його народження. З цієї нагоди працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували спогад-вшанування про видатного українця.

Михайло Грушевський – це вчений світового рівня. Володіючи енциклопедичними науковими знаннями, здатністю всебічно аналізувати і в художній формі відтворювати історичні процеси, він яскраво виявив себе в багатьох галузях знань. Але насамперед Михайло Грушевський — це визначний історик і патріот свого народу. Він показав, що еволюція людства, попри всі складнощі, має тенденцію до встановлення справедливого демократичного ладу. Влада у державі має належати особам, обраним народом на демократичних засадах, працювати для народу, спиратися на волю його більшості. Очоливши Центральну Раду, він був глибоко переконаний, що нова українська державність має базуватися на принципах демократії і закону. Своєю працею М.Грушевський закладав міцні підвалини української державності.

Михайло Грушевський як політик пройшов шлях від засновника національно-демократичної партії Галичини і Товариства українських поступовців у Києві до творця засад української незалежної держави. Він був головою Центральної Ради, а згодом визнав Радянську владу на Україні та висловив готовність служити їй. Змінювалися його погляди, еволюціонували суспільно-політичні концепції, філософське сприйняття життя. Але любов до свого народу і до історичної істини для нього завжди були вищим мірилом в науковій творчості і політичній діяльності.

Залишив свій слід Михайло Грушевський і в Полтаві. У нашому місті працював його батько Сергій Федорович, який був викладачем у Полтавській духовній семінарії, історик багато писав про Полтаву. Збереглися будинки, де перебував Михайло Грушевський – це кінотеатр «Колос» – тодішній міський театр.

Михайло Грушевський відвідував Полтаву 9–10 листопада 1913 року. Прибув він до міста у складі київської делегації з нагоди відкриття Українського клубу та відзначення 75-х роковин смерті Івана Котляревського. Професор Грушевський виступав перед полтавцями під час урочистого відкриття Українського клубу по вулиці  Стрітенській, 37.

Тісними були його контакти із полтавцями. Це його активна видавнича і наукова діяльність. Так, редагуючи випуски Наукового товариства імені Т. Шевченка та «Літературно-науковий вісник», Грушевський залучає до співпраці багатьох авторів, у тому числі полтавців: Дмитра Андрієвського, Марію Виноградову (Коваленко), Симона Петлюру та інших. Завдяки Грушевському з Галичини до Полтави надходила українська напівлегальна література.

В одній із найвідоміших книг Михайла Грушевського «Історія України-Руси» є стаття про виникнення Полтавщини.

Полтавці пошановують пам’ять славетного державника. У Полтаві, приміром, давно вже є вулиця, яка носить ім’я Михайла Грушевського, а на фасаді будівлі по вулиці Стрітенській, 37 встановили меморіальну дошку видатному історику.

Михайло Грушевський належить до тих громадських діячів, які сповна пізнали велич і насолоду тріумфу і гіркоту поразки, але до кінця залишилися вірними ідеї усього життя – самоствердженню свого народу. Пам’ять про нього – вічна, а його наукові праці – невичерпне джерело мудрості.

Немає коментарів:

Дописати коментар