20 вересня 2021 р.

Багатогранна творчість письменника-фантаста Герберта Уеллса

Прийнявши естафету від свого попередника Жуля Верна і в багатьох моментах перегукуючись із ним, англійський письменник Герберт Уеллс продовжив розвідку майбутнього. Його цікавила передісторія винаходів сучасності, він проектував майбутнє, а його передбачення збувались. Так, ідею про чотиривимірний простір Уеллс висловив за десяток років до Ейнштейна, він передбачив війни із застосуванням отруйних газів (Перша світова війна), лазери, бойові літаки, Другу світову війну, атомну бомбу, що була застосована в ході цієї самої Другої світової. Вважають, що він мав багату фантазію. А можливо він дійсно бачив майбутнє?

Герберт Джордж Уеллс увійшов у літературу як автор науково-фантастичних романів (їх близько 40). Через надмірну популярність у межах цього жанру його кандидатуру відкинули з претендентів на Нобелівську премію з літератури, на яку його, до речі, номінували чотири рази. Для читачів усього світу Герберт Уеллс був і залишається саме письменником-фантастом, незважаючи на його роботи в інших жанрах. Адже він написав близько 110 оповідань, близько 500 наукових праць з хімії, біології, педагогіки, більше десятка полемічних творів на філософські теми і приблизно стільки ж робіт про перебудову суспільства, дві всесвітні історії, близько 30 томів з політичними і соціальними прогнозами, більше 30 брошур на теми про Фабіанське товариство, озброєння, націоналізм, загальний мир тощо, кіносценарії, 3 книги для дітей і автобіографію.

Як бачимо, це була надзвичайно активна й багатогранна творча людина, яка вміла організовувати свій час і в усьому досягати відчутних результатів.

Першою спробою творчого пера Уеллса в художній літературі був роман «Машина часу». Він, фактично, «винайшов» машину часу, яка сьогодні з успіхом «працює» у силі-силенній фантастичних творів різних авторів. А ще у книгах Герберта Уеллса вперше в історії літератури трапляється таке поняття, як паралельні світи. Зараз ця ідея популярна й у кінематографі, і в літературі.

За першим романом письменника почали з’являтися на світ «Острів доктора Моро», «Людина-невидимка», «Війна світів», «Перші люди на Місяці», «Звільнений світ», «Їжа Богів» – кожен з цих творів відкрив цілу галузь у науковій фантастиці: «народилися» людинозвіри, невидимки, марсіани, космічні мандрівники.

У 1938 році в США відбулася одна з найвідоміших містифікацій у світі. Радіопостановка «Війни світів» Герберта Уеллса була подана радіостанцією як реальний репортаж про вторгнення марсіан, що призвело до безпрецедентної паніки. Коли обман розкрився, розлючені мешканці ледь не повісили радіоведучих на найближчому дереві, але поліції вдалося відбити їх у натовпу.

Як письменник-соціолог Уеллс все життя був вірний головній темі і завданню творчості: переконати людей віддати всі сили побудові прекрасного майбутнього. Він мріяв про створення єдиної Світової Держави «без королів, меж і націоналізмів» і зізнавався, що єдина книга, в якій заявлені його істотні ідеї, це «Що ми творимо зі своїми життями?», а найважливішим своїм досягненням вважав монографію «Праця, багатство і щастя людства».

Інформацію про багатогранну творчість Герберта Джорджа Уеллса з нагоди 155-річчя від дня його народження підготували працівники бібліотеки-філіалу № 7.

Немає коментарів:

Дописати коментар