22 жовтня 2020 р.

Стравами багата Україна-мати

Наш народ зробив величезний внесок у світову кулінарію. Українська кухня – це така ж культурна спадщина нашого народу, як мова, література, мистецтво. Наша кухня смачна та корисна. Українцям є чим пишатися, коли на столі «борщ, пампушки, часничок, сало і цибулька, хліб на білий рушничок та свиняча рулька». 

Наші борщі і вареники увійшли до меню міжнародної кухні. А приготування борщу увійде до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини за рішенням Міністерства культури та інформаційної політики України. Таке рішення закономірне, адже українці вважають борщ національною стравою. Його вміє готувати майже кожна українська господиня чи господар.

А кулінарний експерт Євген Клопотенко переконаний, що борщ є великою об'єднавчою ідеєю для українців: «Ми не знаємо, хто ми такі, за якого президента голосувати, не знаємо, що добре, а що погано. Але ми всі йдемо додому і їмо борщ. Борщ - це те, що об'єднує українців».

Українська кухня, дійсно, самобутня, адже увібрала всі дари щедрої землі й упродовж віків зродила багатющий колорит національних страв. Рецепти цих страв передаються від батьків до дітей. В Україні є навіть пам’ятники, пов’язані з улюбленою їжею. В Ніжині — пам’ятник Ніжинському Огірку, у ЧеркасахВаренику, у ПолтавіГалушці. Львів’яни увічнили Монаха-пивовара. І це ще не кінець, бо маємо, що прославляти.

Українська кухня – це органічне поєднання традицій та інновацій, кулінарних особливостей різноманітних регіонів та країн світу. Упродовж багатьох століть на територію нашої країни ввозили нові продукти і застосовували багато технологій, проте, незважаючи на це, вона зуміла зберегти свою унікальність, завдяки якій її настільки люблять і у нас, і за межами країни.

Працівники бібліотеки-філіалу № 7 пропонують познайомитись з книгами, в яких вміщено безліч рецептів різноманітних українських страв.

Немає коментарів:

Дописати коментар