31 жовтня 2020 р.

Вегани та вегетаріанці

Згідно зі статистичними даними, на сьогоднішній день в світі налічується майже мільярд людей, які дотримуються принципів вегетаріанства. Тобто, від м'ясоїдства усвідомлено відмовилися приблизно 10-11% жителів планети, вважаючи, що тим самим вони знаходять не тільки здоров'я, але і душевний спокій. Адже їх гасло «Ми нікого не вбили». Сувора форма цієї течії — веганство, виникло в 1944 році, термін ввів Дональд Вотсон. Офіційно Міжнародний день вегана відзначається з 1 листопада 1994 року. Його святкують рівно через місяць після Всесвітнього дня вегетаріанства1 жовтня

Вегани — це строгі вегетаріанці, які з етичних міркувань відмовилися від продуктів тваринного походження.

Суспільні події у день вегана носять масовий характер і присвячені поширенню основних ідей веганства в сучасному суспільстві. Ці заходи закликають людей до ведення здорового способу життя, до захисту тварин. Крім того, прихильники веганства влаштовують мітинги на підтримку напрямку, пригощають усіх бажаючих стравами своєї кухні.

Вегани та вегетаріанці – люди, які вирішили не їсти м’ясо, однак веганство є набагато суворішим. Відмінність вегана від вегетаріанця в тому, що:

останній може собі дозволити такі продукти, як яйця, молоко, мед, а веган не може;

вегетаріанцями стають, щоб поліпшити якість життя, а веганцями з принципів, які базуються на загальному гуманізмі до тварин (вони навіть не відвідують цирк, зоопарк, виступають проти фото з тваринами);

носити хутра, шкіру, застосовувати косметику і продукти, які пройшли випробування на тварин, вегетаріанець може, а веган ні.

Ще не так давно, суспільство намагалось переконати себе в тому, що таке явище, як вегетаріанство – це психічне відхилення. Сьогодні ж бути нем’ясоїдом стає навіть модним, адже все більше людей піклуються про своє здоров’я, і все більше людей починають розуміти всю глибину негативного впливу продуктів тваринного походження на організм. Найперше, на чому варто наголосити при цьому, це виразно менша частота захворюваності раком серед вегетаріанців в порівнянні з не вегетаріанцями. Тому, про шкідливість м’яса заговорила і ВООЗ.

Проте, вегетаріанці існували у всі часи і народи, не дивлячись на те було це модним, чи ні. Серед списку найвідоміших веганів світової історії можна зустріти дуже несподіваних постатей. Переконані, деякі імена вас дуже здивують!

Відомі особистості минулого і сьогодення

Леонардо да Вінчі, художник; Конфуцій, китайський філософ; Далай Лама, 14-й духовний лідер; Альберт Ейнштейн, фізик; Арістотель, філософ-мислитель; Платон, філософ-мислитель; Заратустра, пророк і реформатор давньоіранської віри; Ісаак Ньютон, вчений; Лев Толстой, письменник; Марк Твен, письменник; Майкл Джексон, співак; Бенджамін Франклін, американський політичний діяч; Генрі Форд, підприємець; Рінго Старр, співак; Джордж Гаррісон, співак; Шарлотта Бронте, письменниця; Чарльз Дарвін, вчений-натураліст; Брайан Адамс, співак; Рабіндранат Тагор, поет і художник; Пол Маккартні, співак.

Для деяких письменників цей спосіб життя став певною філософією.

Григорій Сковорода

Мандрівний філософ був вегетаріанцем й вів аскетичний спосіб життя. Він не вживав м’яса й риби, а їв тільки городину, пив молоко. Він завжди віддавав перевагу простій їжі. «Уставав дуже рано, їв раз на день, без м’яса і риби, був завжди веселий, сильний, рухливий, з усього задоволений, до всіх добрий, усім готовий послужити», — свідчив колишній учень Сковороди Михайло Ковалинський. Хто знає: можливо, саме вегетаріанська дієта допомагала філософу зберігати ясний розум.

Любко Дереш

Відомий український письменник є вегетаріанцем вже майже 10 років. У інтерв’ю для Радіо Свобода Дереш розповів, що йому доволі легко не вживати м’яса. «Вегетаріанство не може бути тільки дієтою. Рано чи пізно воно несе якісь світоглядні зрушення. Зокрема, вегетаріанство пов’язане з відмовою від насильства, в тому числі від насильства над собою. І в якийсь момент мені потрібно було відчути це насильство над собою. Я дуже чітко зрозумів, що насильство по-справжньому є, і відмовився від цих продуктів. Відчуття провини перед природою — просто зникло», – каже Любко Дереш.

Джон Максвелл Кутзее

Південноафриканський письменник, лауреат Нобелівської і Букерівської премій має активну громадянську позицію й виступає за права тварин. Письменник вважає, що ніхто не давав людині права оголошувати себе вищою істотою, і вона не має права на вбивство інших, тим паче в промислових масштабах. Героїня його роману «Елізабет Костелло» порівнює птахофабрики й ферми тварин із таборами смерті.

Франц Кафка

Хворобливий від самого дитинства письменник вже у дорослому віці відчув, що рослинна їжа на нього добре впливає. У 1911 році від познайомився із активістом вегетаріанського руху в Європі Морісом Шнайцером, який радив вживати лише рослинну їжу, багато гуляти, спати з відкритим вікном і працювати в саду. Кафка дуже скоро втілив нові принципи в життя. Відчуваючи позитивні зміни у собі, Кафка часто радив своїм близьким дотримуватися вегетаріанської дієти.

Джордж Бернард Шоу

«Тварини — це мої друзі», — казав драматург, Нобелівський лауреат Бернард Шоу. У автобіографії він писав, що не їсть м’яса й риби, не палить, не вживає алкоголь і наркотики. Вегетаріанцем письменник став у 25 років. Шоу ретельно розраховував калорійність вживаних продуктів, стежив за своїм режимом харчування. У його раціон входили супи і салати, рис, пудинги й горіхові котлети, овочеві й фруктові соуси, молоко. Шоу також обожнював солодощі.

Із харчовими звичками драматурга пов’язана низка кумедних історій. Одного разу у 70-річного Шоу поцікавилися його самопочуттям, і він відповів: «Чудово, ось тільки лікарі докучають твердженнями про те, що я помру через відсутність м’яса в моєму раціоні». У 90 років його запитали про це саме, й Шоу відповів: «Прекрасно. Мене більше ніхто не турбує, бо лікарі, які казали, що я помру без м’яса, померли самі».

Герберт Веллс

Відомий фантаст і пацифіст у своєму публіцистичному трактаті «Сучасна утопія» писав: «У світі Утопії немає такої речі, як м’ясо. Раніше — так, але тепер навіть сама думка про бойні нестерпна. Серед населення … практично неможливо знайти кого-небудь, хто візьметься обробити мертву вівцю чи свиню. Ми так і не розібралися до кінця в гігієнічному аспекті вживання м’яса. Інший, важливіший аспект, вирішив все. Досі пам’ятаю, як ще дитиною я радів закриттю останньої бойні».

До речі, Американська Асоціація Дієтологів у спільному дослідженні з канадською організацією «Дієтологи Канади» рекомендують правильно сплановане вегетаріанське харчування як здорове і доцільне для будь-якого періоду життя людини, включаючи вагітність, період годування грудьми, дитячий і пубертатний період та при будь-якому рівні інтенсивності фізичних навантажень. Але, що там американці з канадцями! Виявляється, ще наші козаки щось про все це знали, і теж уникали вживання м’яса.

Немає коментарів:

Дописати коментар