28 жовтня 2020 р.

Подвиг ваш в людських серцях ніколи не загине

28 жовтня Україна відзначає важливу дату в своїй історії. Вважається, що саме цього дня в 1944 році з території України було вигнано останнього солдата нацистського рейху. В цей день традиційно вшановують пам'ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій нацистських окупантів.

У роки Другої світової війни Україна опинилася в епіцентрі жорстоких битв. Впродовж 1941–1944 років на території України відбулися битви за визволення Європи. Від Дніпровського Правобережжя до Відня, Праги та через Берлін проліг бойовий шлях фронтів, які увійшли в історію Другої світової війни як чотири Українських фронти. Українці пліч-о-пліч із союзниками звільняли Європу від нацизму.

У лавах Червоної Армії воювало понад 6 млн українців. Сотні тисяч українців боролись із нацизмом у Русі Опору, у партизанських загонах та підпіллі.

Перші населені пункти України на східному Донбасі були звільнені в грудні 1942 року. Остаточне визволення українських земель почалося у ході Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. Протягом вересня-жовтня 1943 року тривала героїчна битва за Дніпро, кульмінацією якої стало визволення Києва від гітлерівських військ. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород. 28 жовтня 1944 року радянські війська вийшли на сучасний кордон Української Держави. Під час Другої світової війни бойовими нагородами було нагороджено понад 2,5 млн українських воїнів, серед яких було чимало розвідників.

За історичними даними, у ході воєнних дій на території України під час Другої світової війни загинуло близько 3 млн радянських солдатів і офіцерів і майже 1,4 млн військовополонених. На окупованій території України загинули близько 3,9 млн осіб - кожен шостий мешканець. Понад 2 млн українців були вивезені для примусової праці до Німеччини.

Ми пам'ятаємо усіх героїв, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від ворогів. У серці кожного з нас жива пам'ять про неоціненний внесок українців у спільну перемогу в цій жахливій війні. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у пеклі війни ми зобов'язані всім, що маємо сьогодні.

Немає коментарів:

Дописати коментар