26 жовтня 2020 р.

Десять автобіографічно-життєвих слів Володимира Лиса

Спогади дитинства… Які вони? У кожного вони свої. Тато, мама, дідусь, бабуся, улюблені іграшки, захоплення… А як Вам – вовк, який приходив в гості; півень, який допоміг стати відмінником; собака, який любив балаканину свого чудика-господаря; футбол, який допоміг повернути голос; перехід до нової хати, порівняний жартома з українським шляхом до Європи, Євросоюзу? Такі неймовірно цікаві життєві спогади неперевершеного майстра українських романів, Золотого письменника України Володимира Лиса, сьогоднішнього ювіляра.

Якось на зустрiчi з читачами Володимиру Лису поставили досить несподiване й дивне запитання: «Кажуть, що дитячi враження найяскравiшi. А ви можете назвати, наприклад, десять найпам’ятнiших подiй вашого дитинства, котрi справили найбiльший вплив на ваше життя й творчiсть?». На зустрічі відповісти не вийшло. Але з часом письменник пригадав це запитання i почав мiркувати, чи були такi подiї й чи їх набереться iз десяток. Вони не просто були, а насправді навіть мали неабиякий, а може, й визначальний вплив на його життя, ставлення до нього і його творчiсть.

То що ж це за слова?

Працівники бібліотеки-філіалу №7 пропонують познайомитись із ними в презентації автобіографічно-життєвої новели Володимира Лиса «ДЕСЯТЬ СЛІВ», яка розміщена у збірці «Мiсяць, обмитий дощем». Це збiрка рiзнобарвних, але водночас таких споріднених есеїв i новел про життя, хоча бiльшiсть читачiв знають Володимира Лиса як романiста. Виявляється, крiм романiв, яких набралося вже пiвтора десятка, він все свiдоме життя писав i так звану малу або коротку прозу.

Немає коментарів:

Дописати коментар