7 жовтня 2020 р.

Наймістичніша письменниця України Лада Лузіна

21 жовтня святкує свій день народження українська письменниця, журналістка, драматург, театральний критик, корінна киянка, яку багато хто називає  київською відьмою або наймістичнішою жінкою України, Лада Лузіна (справжнє ім'я Владислава Кучерова).

Лада Лузіна - зірка київського бомонду, скандальна журналістка, в 2011 році була визнана найпопулярнішою письменницею України. Автор отримала широку популярність і визнання після виходу в світ перших романів з циклу «Київські відьми». Однією з головних особливостей її творів є «універсальний» стиль викладу. Всі книги Лади Лузіної однаково добре сприймаються людьми різних вікових категорій, професій і переконань. Ким би не був читач - двірником, продавцем або професором, - якщо він купить книги Лади Лузіної, точно отримає естетичне задоволення від знайомства з сучасною українською літературою.

Лада Лузіна не блищала талантами в шкільні роки. «Неприборкана енергія» і «шалена пристрасть» до творчості прокинулися в письменниці набагато пізніше. Не отримавши задоволення від своєї першої спеціальності, вона ризикнула підкорити сферу театру і журналістики. Ризик приніс свої плоди. Закінчивши театральний інститут, Лада Лузіна активно включилася в шоу-бізнес. Паралельно вона займалася різними творчими проектами. Працюючи в газеті «Бульвар» (пізніше «Бульвар Гордона»), стала відома як найскандальніша журналістка України.

У 2002 році випустила свою першу книгу «Моя Лолита». Пізніше опублікувала книгу «Как я была скандальной журналисткой».

Лада Лузіна стверджує: «За національністю я киянка». Своє ставлення і любов до столичного міста письменниця виклала в циклі фентезійних книг «Київські відьми»

В результаті вийшов шипучий коктейль з містики, міського фентезі та історії. Письменниця зізнається, що для себе по-справжньому відкрила Київ тільки з 25 років. Книги автора можна розглядати як повноцінний путівник по «енергетичним центрам» Києва. Головні героїні оповідань Лади Лузіної - киянки, які покликані споглядати таємні неймовірні події столиці. Перейнявши силу у вмираючої відьми, три молоді дівчини отримали владу над простором і часом. Сюжетна лінія книг переносить читачів із сьогодення в минуле і назад - з XXI століття в студентство Анни Ахматової, розквіт творчості Булгакова, гастролі Сари Бернар. Під соусом містики і міського фентезі розгортаються доленосні події Києва, про які сучасна історія якщо і не замовчувала, то явно недоговорювала. 

Лада Лузіна відкрила цікаві факти про київське відьомство. Письменниця випустила кілька книжок, в яких багато досліджувала – хто ж вона така, українська відьма, як відьомство пов’язано з цікавими місцями столиці України — Києва. Лада Лузіна вважає, що українська відьма може безкінечно дивувати і вона суттєво відрізняється від свої закордонних «подруг». 

Дослідження Лади Лузіної про українську відьму

Відьма – національна українська героїня!

На відміну від Заходу, в Україні ніколи не було охоти на відьом.

На відміну від Росії, де за ворожбу засуджували в основному чоловіків, в Україні магію частіше за все пов’язували з жінками.

Розповсюджена думка на заході, що відьма не може заходити в храм. Українська відьма не лише може зайти в церкву, а ще й відвідує храм регулярно. (На думку Лади Лузіної, саме у храмах українці різними чарівними способами і з’ясовували – хто відьма).

На відьмину від російської відьми, яку змальовували, як старезну і страшну бабу, українська відьма – красуня.

На відміну від західної відьми, українські відьми зазвичай літають не на мітлах, а на прядках.

Головною особливістю української відьми є хвіст.

Українка вважається справжньою відьмою лише після польоту на шабаш на Лису гору у Києві.

Відьма в українців вважається … хранителькою моралі.

Відьма не може перестрибнути купальське багаття.

Відьма не тоне у воді.

Мертва відьма більш небезпечна, ніж жива.                                                     

У книжці «Чарівні традиції українок» письменниця поділилася своїми знаннями про давні звичаї. У ній зібрані народні обряди - ритуали, які відобразилися у всіх відомих легендах й казках про київських відьом: «Народні обряди наших прабабусь настільки пронизані чарами, що нема сумніву - саме ці реальні свята та ритуали і стали основою всіх відомих легенд і казок про київських відьом. Читаючи сьогодні про чарівні традиції українок, ти не припиняєш дивуватися, якими унікальними Вміннями та Знаннями володіли наші предки! Яку унікальну роль відігравала жінка в українській громаді! І з яких прадавніх глибин ідуть ті чи інші звичаї!» - говорить авторка.

Багато років письменниця пише книги, в які вплітає реальні історії Києва,  легенди, котрі сьогодні вже підзабули місцеві жителі. 

Роман «Джек-різник з Хрещатика» написаний в традиційному вже містичному стилі, де химерно переплівся київський час: 80-ті роки XIX століття і день сьогоднішній, де ночі сповнені жаху, а дні несподіваних  відкриттів. З точністю передана дивовижна  атмосфера старого Києва - міста естетського, богемного, загадкового, таємничого, де по Хрещатику, наганяючи страх, бродить свій Джек-різник...

Книга «Неймовірний Київ» Лади Лузіної дарує нам можливість побачити Місто очима письменниці. Авторка намагалася відокремити вигадки від реальності. Але дивна особливість Міста в тому, що реальні київські історії на перевірку часто виявляються ще більш неймовірними і містичними, ніж вигадані легенди, а легенди завжди виростають з реальних історій.

Прогулянка містом  до знаменитих будинків з привидами, пошуки відповідей на загадки Софії Київської, розгадування давніх таємниць Андріївської церкви, подорожі в пошуках Києва за межами Міста розкриє читачеві неймовірний, фантастичний Київ Лади Лузіної. "Читачі моїх «Київських відьом» не раз задавалися питанням, що в моїх романах правда, а що ні? На мій погляд, в художніх творах автор має повне право додумувати і фантазувати. Тому багато в «Київських відьмах» - лише вигадка. І в цих статтях «Неймовірного Києва» я постаралася відокремити вигадки від реальності. Але дивна особливість нашого неймовірного Міста в тому, що абсолютно реальні київські історії на перевірку часто виявляються ще більш неймовірними і містичними, ніж придумані легенди, а легенди завжди виростають з реальних історій", - пише авторка в передмові до своєї книги. В книгу також увійшла новела «Диявол на пенсії».                                                                                                                             

Цікавою та актуальною є книга Лади Лузіної «Біси Володимирської гірки» в жанрі, як вона сама його визначила, «міського фентезі», в якій  згадуються епідемії чуми і холери, які колись лютували на цій території. «На жаль, сучасні кияни забули свою історію. Вони швидше згадають про чуму, яка колись вразила Лондон, ніж про те, що відбувалося в Києві. А це насправді була «страшна казка». Але при цьому вона породила легенду про святу, яка захищала від хвороб», - розповідає письменниця. Такою захисницею від епідемій у нас, виявляється, вважалася свята Варвара. Її мощі сьогодні зберігаються у Володимирському соборі, а раніше знаходилися в Михайлівському монастирі. До слова, свята Варвара була дуже шанованою в світі. Під час епідемії чуми і холери колись кияни помітили, що не заразилися чомусь тільки ченці Михайлівського монастиря. Навіть коли половина городян і ченців інших монастирів захворіла і померла. Так з'явилася легенда, що мощі святої Варвари захищали від цих хвороб.

Цікаво, що Лада Лузіна написала книгу, в якій розповідається про епідемію невідомого вірусу в Києві, і навіть здала її до друку задовго до того, як світ дізнався про коронавірус. «У мене є сюжет, в якому люди в ресторані сидять в медичних масках. Я тоді ще подумала, що люди настільки забули, наприклад, про епідемію свинячого грипу, що сьогоднішньому читачеві це здасться нецікавим»,  - говорить вона. А в результаті книга виявилася дуже схожою на нинішню реальність. Але, до речі, якщо вірити в пророчий збіг, то все у нас буде добре, за словами письменниці, тому що фінал її книги щасливий.

Ці та інші книги Лади Лузіної обов'язково сподобаються любителям відьом, чаклунства та містики.      

                                    

Немає коментарів:

Дописати коментар