30 жовтня 2020 р.

Цікаві факти про гарбуз напередодні Хелловіну

Гарбуз вже кілька років не виходить із тренду, повернувшись до нашого столу і вже мало не став символом осені. Але крім запашного аромату в каві та пиріжках, цей соковитий плід є надзвичайно корисним і може виводити з організму шкідливі речовини. Крім того, гарбуз - головний символ Хелловіну – свята, яке відзначають у ніч з 31 жовтня на 1 листопада.  

                     Цікаві факти про гарбуз

1.  Насправді гарбуз або кабак (лат. Cucurbita) — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох сотень кілограмів.

2.  Батьківщина гарбуза — Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний плід набув популярності й у Європі. Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики.

3.  Поласувати свіжим врожаєм з місцевих полів можна з серпня по листопад. Зберігається гарбуз протягом декількох тижнів, якщо робити це належним чином.

4.  Гарбузові квіти можна їсти, вони дуже смачні. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі.

5. Пам’ятаєте віршик “Ой, чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?” Виявляється, що існує близько 800 видів гарбуза, проте тільки 200 з них — їстівні. Вражає різноманіття кольорів: білий, жовтий, зелений, чорний. Гарбузи можуть бути однотонними, плямистими або смугастими. Вони також мають різну форму: круглі або овальні, грушо- або цибулеподібні, з гладкою шкіркою або з пухирцями.

6. Купуючи гарбуз, переконайтеся, що у нього залишилось стебло, бо без нього плід може бути непридатний в їжу. Гарбуз має бути важче, ніж він є на вигляд, також по ньому можна постукати: якщо звучить порожньо — плід дозрілий.

7.  Гарбузова олія дуже корисна для здоров'я: вона допомагає знизити рівень холестерину в організмі й запобігає серцево-судинним захворюванням. Також вона багата на вітаміни A, E та K, містить селен, фітостероли і лінолеву кислоту. Щоб виготовити 1 літр олії з гарбузового насіння, необхідно 35 гарбузів.

Гарбуз має високий вміст бета-каротину. Також він містить натрій і калій, які необхідні для наших м’язів та підтримки необхідної кількості води в організмі.

До вмісту корисного продукту також входить магній, кальцій, залізо, фосфорна і кремнієва кислота, а також вітаміни групи B, C і D. При цьому 100 грамів гарбуза містять лише 25 калорій!

Можливо, як кажуть у народі одним “гарбузом ситий не будеш”, проте у поєднанні з іншою їжею — точно будеш здоровий!

8. Проте найпопулярніше застосування гарбузів не зовсім зв’язане з їх поїданням. Світильник Джека, який виробляють на Хелловін, прийшов до нас з Ірландії та тепер вже тісно пов’язаний з осіннім сезоном.

За традицією з гарбуза виймають м’якіть, вирізають на ньому більш-менш страшне обличчя, а всередину ставляють свічку, щоб утворити ліхтар. Якщо промити внутрішню частину вашого Джека оцтом, а ззовні розпорошити лак для волосся — можна уникнути цвілі та зберегти своє творіння довше.

9.  В гарбузів навіть є своя столиця — у Мортоні, штат Іллінойс. Розташований там завод виробляє понад 90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966 року проходить щорічний фестиваль, присвячений гарбузам.

Схоже свято відбувається з вересня по листопад в маленькому німецькому містечку Людвігсбург. Місцева виставка вражає не тільки великим різноманіттям сортів, але й скульптурами, створеними з гарбузів.

10.  Гарбузи можна зберігати в прохолодному, сухому і темному місці протягом кількох тижнів. Після того, як гарбуз був нарізаний, потрібно тримати його в холодильнику, але не більше 30 днів.

Джерело: https://blog.liebherr.com/holodilna-tehnika/ua/food/10-faktiv-pro-harbuz/

Немає коментарів:

Дописати коментар