Гарбуз вже кілька років не виходить із тренду, повернувшись до нашого столу і вже мало не став символом осені. Але крім запашного аромату в каві та пиріжках, цей соковитий плід є надзвичайно корисним і може виводити з організму шкідливі речовини. Крім того, гарбуз - головний символ Хелловіну – свята, яке відзначають у ніч з 31 жовтня на 1 листопада.
Цікаві факти про гарбуз
1. Насправді гарбуз або
кабак (лат. Cucurbita) — це величезна ягода, вага якої може сягати кількох
сотень кілограмів.
2. Батьківщина гарбуза
— Мексика, там його вживали ще 8000 років тому. З відкриттям Америки, смачний
плід набув популярності й у Європі. Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що
його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики.
3. Поласувати свіжим
врожаєм з місцевих полів можна з серпня по листопад. Зберігається гарбуз
протягом декількох тижнів, якщо робити це належним чином.
4. Гарбузові квіти можна їсти, вони дуже смачні. Існує безліч
рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі.
5. Пам’ятаєте віршик
“Ой, чи живі, чи здорові всі родичі гарбузові?” Виявляється, що існує близько
800 видів гарбуза, проте тільки 200 з них — їстівні. Вражає різноманіття
кольорів: білий, жовтий, зелений, чорний. Гарбузи можуть бути однотонними,
плямистими або смугастими. Вони також мають різну форму: круглі або овальні,
грушо- або цибулеподібні, з гладкою шкіркою або з пухирцями.
6. Купуючи гарбуз,
переконайтеся, що у нього залишилось стебло, бо без нього плід може бути
непридатний в їжу. Гарбуз має бути важче, ніж він є на вигляд, також по ньому
можна постукати: якщо звучить порожньо — плід дозрілий.
7. Гарбузова олія дуже корисна для здоров'я: вона допомагає знизити рівень холестерину в організмі й запобігає серцево-судинним захворюванням. Також вона багата на вітаміни A, E та K, містить селен, фітостероли і лінолеву кислоту. Щоб виготовити 1 літр олії з гарбузового насіння, необхідно 35 гарбузів.
Гарбуз має високий
вміст бета-каротину. Також він містить натрій і калій, які необхідні для наших
м’язів та підтримки необхідної кількості води в організмі.
До вмісту корисного
продукту також входить магній, кальцій, залізо, фосфорна і кремнієва кислота, а
також вітаміни групи B, C і D. При цьому 100 грамів гарбуза містять лише 25
калорій!
Можливо, як кажуть у
народі одним “гарбузом ситий не будеш”, проте у поєднанні з іншою їжею — точно
будеш здоровий!
За традицією з гарбуза
виймають м’якіть, вирізають на ньому більш-менш страшне обличчя, а всередину
ставляють свічку, щоб утворити ліхтар. Якщо промити внутрішню частину вашого
Джека оцтом, а ззовні розпорошити лак для волосся — можна уникнути цвілі та
зберегти своє творіння довше.
9. В гарбузів навіть є
своя столиця — у Мортоні, штат Іллінойс. Розташований там завод виробляє понад
90% консервованих гарбузів, споживаних у США. Також там з 1966 року проходить
щорічний фестиваль, присвячений гарбузам.
Схоже свято
відбувається з вересня по листопад в маленькому німецькому містечку
Людвігсбург. Місцева виставка вражає не тільки великим різноманіттям сортів,
але й скульптурами, створеними з гарбузів.
10. Гарбузи можна зберігати в прохолодному, сухому і темному місці протягом кількох тижнів. Після того, як гарбуз був нарізаний, потрібно тримати його в холодильнику, але не більше 30 днів.
Джерело: https://blog.liebherr.com/holodilna-tehnika/ua/food/10-faktiv-pro-harbuz/
Немає коментарів:
Дописати коментар