12 січня 2021 р.

Свято Маланки та Василя

З давніх часів 13 січня українці відзначали свято Маланки (Меланки), яке на наступний день змінювало свято Василя або Старий Новий рік. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували цікаву інформацію про ці свята, звідки вони беруть витоки та як їх треба святкувати.

Вечір напередодні Старого Нового рокуЩедрий вечір або Васильїв, – збігається з українським народним святом МаланкиПреподобної Меланії (Меланки, Маланки, Міланки). В українській народній традиції обидва свята об’єдналися в Щедрий вечір, або свято Меланки.

Коли саме почали його святкувати, достеменно не відомо, скоріше за все, ще з дохристиянських часів. За християнським же календарем 13 січня — це день Преподобної Меланії, а 14день Василя. Вважається, що Меланка-Вода приходить на Щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про подальші урочистості. За багато років християнська і дохристиянська традиції змішалися і так з'явилося свято Маланки.

Кутя – головна обрядова страва цього вечора. На Василя кутю готували щедру, жирну, заправлену смальцем або вершками. Звідси і назва вечора – Щедрий. Вважається, що щедрий та багатий стіл забезпечить господареві добробут на весь рік.

Обов’язкові частування цього вечора – пироги, вареники з сиром, страви зі свинини, млинці, різні ковбаси.

За новорічний стіл, як і на Різдво, прийнято сідати всією родиною. Одяг має бути ретельно випраний і чистий. Після вечері, щоб залагодити якийсь конфлікт, сусіди йшли один до одного миритися та просити прощення, аби Новий рік зустріти в мирі та злагоді.

На Старий Новий рік хлопці також “водили Меланку” (у багатьох регіонах і досі водять) та ходили з “козою”. Зазвичай один неодружений хлопець переодягається в жіноче вбрання й стає “Меланкою”, і навпаки, дівчина або жінка – у чоловіче вбрання, як образ “Василя”. Серед діючих осіб – дід, баба, циган, циганка, коза, чорт. В масках і обрядових костюмах переодягнені щедрувальники ходять від хати до хати, висловлюють добрі побажання, веселять танцями, жартівливими сценками, щедрують.

За давнім звичаєм переодягнена молодь, закінчивши ритуальний обхід, вранці йде на роздоріжжя палити “Дідуха” (сніп соломи, що стояв у хаті від Святого вечора до Нового року) та стрибає через багаття. Цей обряд вважався очищенням від спілкування з нечистою силою.

На наступний день після Меланки на світанку хлопці йдуть посівати зерном. Беруть зерна в рукавицю або сумку. Найчастіше посівають пшеницею, можна посівати житом, ячменем чи вівсом. Не посівають горохом, бо вірять, що він виник зі сліз Матері Божої, і посівання ним може спричинити сльози в родині, та гречкою – бо “буде суперечка”.

Спершу йдуть до родичів і хресних, потім вже до друзів і сусідів. Посіваючи, розкидають зерно по хаті та вітають господарів з Новим роком, причому посівають лише хлопці. За народним віруванням, дівчата щастя не приносять, тільки хлопці.

Дівчата увечері на Старий Новий рік проводили ворожіння та містерії – вважали, що саме у Василів день будь-яке ворожіння збудеться. Увечері на Маланку дівчата ворожать, частіше за все на судженого. Наприклад, лягаючи спати, кладуть гребінець під подушку, примовляючи "Суджений-ряджений, розчеши мені голову", і хто насниться у ту ніч, з тим дівчині і випаде одружитися. Ще один спосіб ворожіння — вийти після заходу сонця на вулицю: яка тварина зустрінеться першою, таким і буде чоловік та майбутнє подружнє життя.

Водночас, за старим звичаєм, поки дівчина ворожить, хлопці крадуть у неї ворота або двері. Для того, щоб їх повернути, батько дівчини мусить виставити так званий могорич. 

У перший день Старого Нового Року в будинок першим обов’язково повинен зайти чоловік, тому запрошують посівальників-хлопців. Вважалося, що у цей день не слід вимовляти слово “тринадцять”, а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік.

Також багато хто досі вірить, що на старий Новий рік та в Васильїв вечір не можна нічого давати в борг, інакше весь рік в боргах проведеш. Існує і така прикмета – якщо 14 січня винести сміття, то й щастя з хати винесеш.

На Старий Новий рік усі намагалися бути радісними, веселими та добродушними. Адже як зустрінеш Новий Рік, так і проживеш його. Тож створюйте гарний настрій в оселі та насолоджуйтеся ще одним сімейним святом!

Немає коментарів:

Дописати коментар