6 січня 2021 р.

Її називають найніжнішою поетесою України

Книги Ганни Танасівни Чубач приваблюють дорослого й дитячого читача щирими, довірливими інтонаціями. 6 січня виповнюється 80 років від дня її народження, а народилася вона в селі Плоске на Вінниччині.

Про свою появу на світ розповідає: «Я дитя любові – великої і чистої, як сльоза. Мій батько три роки тільки дивився на маму, а вже потім вони побралися». Мабуть тому в її творчості стільки любові, доброти, її називають найніжнішою поетесою України.

Людська душа, що прагне любові, – це сутність лірики Ганни. Навіть патріотичні вірші поетеси мають пронизливо ніжні, інтимні мелодії. Так довірливо-ніжно зізнатися в любові до рідної землі, до рідної України може тільки Ганна Чубач.

Журавкою з подільського жита вона ввійшла в українську лірику 1970 року першою збіркою, яка й мала назву – «Журавка». Із того часу майже півстоліття дарувала вона свої вірші та мелодії, але її лірика звучить і зараз в українській поезії уже після того, як 19 лютого 2019 року її душа відлетіла на небеса.

Чимало поезій Ганни Чубач розповідають про її дитячі літа. Дівчинка була талановитою. Літературні здібності виявилися дуже рано: фантазуючи, Ганнуся творила казки й розповідала їх молодшим сестричкам (саме звідти бере витоки її творчість для дітей), ледь навчившись писати, складала вірші. Дівчинка навчалася в школі, пізнавала світ, запам'ятовувала моральні уроки рідної бабусі, щоб жити ними все життя.

Першу збірку молодої поетеси критики зустріли прихильно, у цьому ж році дебютантку з її поки що єдиною збіркою уже приймають до Спілки письменників. Рекомендацію юній Ганні дали Платон Воронько та Павло Усенко. Радо привітали Олесь Гончар, Андрій Малишко, Борис Антоненко-Давидович. Вони відзначили яскравий талант подільської поетеси.

Із вдячністю Чубач згадує Івана Козловського. Під час Ганниного навчання в Москві співак запрошував її на мистецькі вечори, на яких дівчина успішно виступала зі своїми віршами.

І перша, і наступні збірки Ганни Чубач, серед яких книги «Жниця», «Ожинові береги», «Заповіти землі», «Срібна шибка», «Святкую день», «Житня зоря», «Етюди рідного міста», «Дзвінка ріка», «Очі матері», «Озвучена печаль» та інші, – оспівують і звеличують людяність, працю людську, любов до рідного краю, красу природи і людських почуттів.

На вірші Ганни Чубач написано понад 300 пісень, створених у співдружності з українськими композиторами. Та поряд із тим Ганна Чубач складає мелодії сама, мабуть, далися взнаки музичні гени, адже її батько був скрипалем. Вона записує пісню з власного голосу (співає так, як підказує душа) й віддає запис співакам.

Плідно й талановито працює Ганна Чубач в дитячій літературі. Поетеса виступає і в жанрі казки, і в жанрі побрехеньок, в яких багато вигадок, фантазії. Загадки, скоромовки, лічилки Ганни Чубач лаконічні, влучні, асоціативні, цікаві словесні головоломки.

Світле материнське почуття поетеси знайшло свій вияв у ще одній сторінці її поетичного доробку – у створенні низки дитячих абеток. На абетку «Алфавітні усмішки» композитор Олександр Білаш написав музику. Так вперше з'явилася українська музична абетка для малят.

А її дитячі пісні побили всі рекорди, їх охоче співають діти. Одна «Черепаха Аха» в записі тільки телекомпанії «Малятко» має більше 6 мільйонів переглядів у мережах, не враховуючи інших записів і виконань.

В 2016 році поетеса отримала премію імені Лесі Українки та відзнаку «Золотий письменник України».

Ганна Танасівна лауреат літературних премій імені Павла Усенка, імені Марусі Чурай, Семена Гулака-Артемовського, міжнародної премії «Дружба», імені Євгена Гуцала, імені Анатолія Бортняка (2010).

«Ганна Чубач – поетеса Божою милістю» – так називається книга, яка в «Бібліотеці українця» перемогла на конкурсі «Земле моя, Україно!». Книга зайняла перше місце в номінації «Кращий поетичний доробок 2000 року».

Звання «заслужений діяч мистецтв України» Ганна Чубач отримала не за суто літературну діяльність, а за авторські пісенні програми, з якими поетеса та її улюблені виконавці виступали у різних регіонах України. Професійно триматися перед публікою поетесі допомагала… її давня мрія — вступити до театрального інституту.

Також вона визнана найкращим поетом телерадіофестивалю «Прем'єра пісні — 2010», лауреатом фестивалю «Пісенний вернісаж», а кажуть, що поет, який створив хоч одну народну пісню, залишається безсмертним.

Ознайомитися з лірикою Ганни Танасівни працівники бібліотеки-філіалу № 7 пропонують у поетичному етюді «Земна й небесна Журавка із Поділля».

Немає коментарів:

Дописати коментар