13 січня 2021 р.

Агатангел Кримський – українець з татарського роду

Агатангел – в перекладі з грецької мови, означає «добрий вісник». Таким милозвучним ім'ям назвали Юхим та Аделаїда Кримські свого сина, який народився 15 січня 1871 року у Володимир-Волинському на Волині.

Газета «День» оголосила 2021 рік роком двох визначних постатей української літератури й науки, взагалі нашого національного та духовного відродження: Лесі Українки та Агатангела Кримського. В цьому році виповнюється півтора століття від дня їх народження. Ці дві особистості добре знали один одного, залишили цікаву епістолярну спадщину. Одну з кращих своїх драм — «В катакомбах» — Леся присвятила шановному «побратиму Агатангелу Кримському».

З 1970 року ім'я українця Агатангела Кримського міститься в затвердженому XVI сесією Генеральної Асамблеї ЮНЕСКО переліку видатних діячів світу. Цілком справедливо він вважається найбільшим сходознавцем світу ХХ століття. Та для українців він насамперед один із фундаторів національної Академії наук і творців сучасного українського правопису. За свідченням сучасників, «творча спадщина Кримського в українській культурі за обсягом навіть надрукованих творів поступається лише перед спадщиною Івана Франка».

Але за проукраїнські настрої Кримського переслідували і позбавляли посад. А пізніше в 1941 році навіть заарештовують за те, що той начебто був «ідеологом українського націоналізму і останнім часом активізував свою антирадянську націоналістичну діяльність». Лише в травні 1957 року після детального вивчення всіх матеріалів та допитів ще живих свідків з'явилося нове формулювання – «за відсутністю складу злочину», що стало посмертною реабілітацією доброго імені Агатангела Кримського.

Працівники бібліотеки-філіалу №7 пропонують перегорнути сторінки життя видатного українського вченого.

Немає коментарів:

Дописати коментар