30 вересня 2020 р.

Книги - мудрі друзі бібліотек

Вони такі різні…але дуже важливі і бажані, цінні і незамінні, популярні і унікальні, серйозні і смішні, романтичні і педантичні, казкові і життєві… Мова йде про книги. Адже сьогодні День бібліотек, а вони незамінні саме для бібліотек. Навіть, коли читачі та бібліотекарі виходять із бібліотек, то вони продовжують знаходитись на своїх полицях. І звісно, з нетерпінням чекають, коли знову із задоволенням почнуть виконувати свою важливу місію – дарувати знання, мудрі та гарні думки.

Ось як чудово сказав Франческо Петрарка: «У книгах закладено особливу чарівність; книги викликають у нас насолоду: вони розмовляють з нами, дають нам добру пораду, вони стають живими друзями для нас».

То які ж вони можуть бути? Давайте сьогодні познайомимось із книгами

РЕКОРДСМЕНАМИ

Найбільш ходовою книгою залишається Біблія. Її сукупний тираж з 1815 року перевищує 2,5 млрд примірників. Є й інші дані, і згідно з ними з 1815 по 1999 року було продано близько 3,9 млрд примірників.

А титул самої продаваної з сучасних книг отримала «Книга рекордів Гіннесса». Її тираж з 1955 по 1999 рік перевищив 85 млн примірників.

Відразу три художніх твори претендують на звання найбільш продаваного роману. Це «Долина ляльок» Жаклін Сюзанн, «Убити пересмішника» Гарпер Лі та «Віднесені вітром» Маргарет Мітчелл. Кожен з цих романів купили більше 30 млн осіб.

               

НАЙБІЛЬША книга у світі була створена в Росії в 2004 році. Книга під назвою «Найбільша у світі книга для малят» заввишки – 6 метрів, а завширшки – 3 метри, її вага 492 кілограми. У величезній книжці зібрано 12 віршів дитячих поетів.

НАЙМЕНША книга (1х1мм) – книга з дитячою казкою «Старий король Коул», надрукована на папері щільністю 22 г/м2 тиражем у 85 екземплярів у березні 1985 р. видавництвом «Гленіффер прессс», Шотландія. Сторінки книги можна перевертати тільки за допомогою голки і дуже обережно.

А ще дванадцять найменших книг світу вміщаються в одній столовій ложці. Серед них є мініатюрне видання Корану, словник англійської мови на 12 000 слів і Конституція Франції.

НАЙВАЖЧОЮ у світі книгою вважається географічний атлас, що зберігається в Британському музеї в Лондоні. Він має у висоту більше одного метра і важить 320 кг.

НАЙДОРОЖЧА книга - це примірник «Кентерберійських оповідань» Джефрі Чосера, який  був проданий 8 липня 1998 р. на аукціоні «Крістіс» (Лондон, Великобританія) за 7 394 000 доларів, що в 9 разів перевищило стартову ціну. Ця книга була видана в 1477 році Вільямом Кекстон і вважається першим великим літературним твором, надрукованим в Англії.

Одна з найбільш НЕЗВИЧНИХ у світі книг - «Божественна комедія» Данте - була написана на аркуші паперу розміром 80 х 60 см ченцем Габріелем Челані. Вона містить 14000 віршів. Якщо подивитися на лист з деякої відстані, то можна побачити барвисту карту Італії. На цю працю Челані витратив чотири роки.

ПЕРШОПРОХОДЦЯМИ

Першим романом в історії вважається японська «Повість про Ґендзі» (близько 1007 року), авторство якої приписується Мурасакі Сікібу, дамі при дворі імператриці Сьосі.

Першим англійським романом вважається «Робінзон Крузо»  Данієля Дефо

Першою написаною книгою на друкарській машинці були «Пригоди Тома Сойєра» Марка Твена.

Перша рукописна Біблія (з моменту винаходу друкарського верстата) була написана за 12 років і коштує зараз 8 млн доларів.

ЗАБОРОНЕНИМИ

Творчість одного з популярних сучасних авторів Паоло Коельо повністю заборонена в Ірані. А чому, місцева влада так і не спромоглася пояснити.

«Аліса в країні чудес» Льюїса Керрола була заборонена у Китаї через наявність у книзі звірів, які розмовляють.

  

«Вінні-Пух» був спочатку заборонений в Америці, Туреччині та Великобританії. Тут зіграло роль не тільки наявність розмовляючих тваринок, але і той факт, що малюк П'ятачок викликав негативну реакцію у мусульманській частині читачів.

    

Книги про Гаррі Поттера — найбільш заборонені в Америці через «пропаганду окультизму, язичництва і заперечення християнських цінностей».

      

В'язнями Бастилії були не тільки люди. Одного разу до в'язниці була ув'язнена знаменита Французька енциклопедія, складена Дідро і Д'Аламбером

      

Французька Енциклопедія, у свою чергу, стала надихаючим прикладом для створення знаменитої «Британської енциклопедії» або Британіки. Книгу звинувачували у тому, що вона завдає шкоди релігії та суспільній моралі.

      

Сьогодні Всеукраїнський день бібліотек. Щиро вітаємо колег і користувачів бібліотеки з цим святом! Бажаємо, щоб жоден храм знань і вірних друзів-книг ніколи не втратив своєї популярності, щоб в бібліотеці завжди можна було знайти відповідь на будь-яке питання, відправитися в подорож по країнах історії та фантазії, розвідати найцікавішу таємницю і відкрити якийсь важливий секрет. Творчої наснаги, натхнення та удачі у всіх починаннях!

       

Немає коментарів:

Дописати коментар