1 вересня 2020 р.

Знання і школа нам потрібні

   Ось і пролетіло літо. Настав День знань – перше вересня. Розпочинається новий навчальний рік, всюди витає атмосфера радості і свята.
В Україні день 1 вересня з давніх-давен - не просто початок осені. Для мільйонів школярів, студентів, їхніх батьків, а також для вчителів і викладачів це справжнє свято - День знань. З цього дня починається офіційний навчальний рік у всіх навчальних закладах країни.
Чому новий навчальний рік починається саме в перший день осені? З XV століття новий рік на Русі починався 1 вересня, а всі школи в ті часи були церковними, тому за парти учні сідали саме з церковного нового року. За іншою версією, найважливіші сільськогосподарські роботи закінчувалися саме з приходом календарної осені, тому відпускати на навчання дітей без особливої шкоди для сім'ї можна було саме в цей час. В інших країнах немає єдиної для всіх дати. Наприклад, у Німеччині та Франції навчальний рік починається в період із серпня до кінця вересня, в Італії - 1 жовтня, в Японії - 1 квітня, у Грузії - 20 вересня. В Іспанії початок нового навчального року досі залежить від строків збирання врожаю, і в кожній провінції країни ця дата своя. В Австралії, на протилежному боці земної кулі, починають учитися в лютому, тобто, за їхнім календарем, - у кінці літа.
Різні країни мають свої особливості у святкуванні цього дня.
В Україні традиціями  цього свята,  що  передаються від покоління до покоління школярами, стали квіти для педагогів, пишні банти першокласників, гучний звук першого шкільного дзвоника, святковий перший урок.
Першокласники Німеччини відрізняються тим, що у День знань приходять до школи не з квітами, а з великим різнокольоровим пакетом. Цій традиції майже 150 років. Напередодні свята діти майструють конусоподібний пакет, в який батьки кладуть солодощі та потрібні для навчання речі. Вже сидячи за партою, першокласники можуть розгорнути яскравий шкільний подарунок і подивитись, чим цікавим наповнили його батьки.
У Канаді першого вересня діти не йдуть до школи – вони святкують разом із батьками не День знань, а останні дні літа. Перший понеділок вересня називається Днем Праці. Він вважається днем закінчення літнього відпочинку школярів. А школа для всіх стартує у перший вівторок вересня.
У США навчання починається в серпні або у перший вівторок вересня, бо кожний штат встановлює свою програму для школярів.
В Японії, а також Австрії, за давньою традицією, дітей у школі вчать писати і правою, і лівою рукою. У більшості країн пишуть зліва направо. Справа наліво пишуть учні східних країн. А в Стародавній Греції писали перший рядок справа наліво, а другий – навпаки.
Цього року, зважаючи на складну епідеміологічну ситуацію та карантин, більшість країн світу, на жаль, змушені відмовитися від деяких традицій святкування Дня знань.
Для чого людині потрібні знання?   
Навчатися та збагачуватися знаннями – велике надбання, яке дане тільки людині. Тому треба бути нею у повній мірі. А для цього треба наполегливо вчитись, виконувати домашнє завдання, бути старанним, багато читати, пізнавати світ. Знання допомагають стати справжніми майстрами своєї справи,  зробити нові відкриття. Знання є різні, вони також допомагають жити. Герої книг вчать нас бути гарними людьми. Задушевна пісня заспокоює. Знаючи прикмети, можна передбачити погоду. Знання про поведінку на природі допомагає зберегти її. Тому треба прагнути багато знати.
Необхідно давати своєму мозку привід вчитися, а значить розвивати свій інтелект. Слід прагнути до знань, розширювати свій кругозір: відвідувати театри, музеї, виставки. Дуже важливо бути ерудованою людиною, обізнаною у багатьох сферах життя. У цьому обов’язково допоможуть книги, Інтернет, особисті спостереження та дослідження. Щоб бути культурним, треба вчитися бути добрим, відповідальним, щирим, великодушним, вміти цінувати прекрасні витвори мистецтва, знати історію та культуру своєї Батьківщини, її національні традиції.
Треба вчитися правильно, красномовно висловлювати свої думки, дотримуватися етикету, норм поведінки в суспільстві. Навчання починається з найменшого віку та триває все життя. Це важко й легко одночасно: дивлячись як підійти до цих знань. Спочатку нас вчать і допомагають вчитися наші батьки, потім ми самі починаємо здобувати ці навички.
Кажуть, що знання — сила. Це дійсно так!
Усім, хто в цей День прийшов до навчальних закладів здобувати знання, бажаємо досягти своєї мети у житті, знайти взаєморозуміння з викладачами та батьками, зустріти добрих і надійних друзів. Ніколи не зупинятися на дорозі Знань, адже вона цікава і по-справжньому нескінченна!

Немає коментарів:

Дописати коментар