10 травня 2021 р.

Поетичні струни Івана Малковича

10 травня Іван Малкович святкує 60 - річний ювілей. Він – селянин за походженням, народився в селі Нижній Березів Косівського району Івано-Франківської області в селянській родині. За фахом – музикант (скрипкове відділення Івано-Франківського музичного училища ім. Д. Січинського) і мовознавець (філологічний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка). Поет – за покликанням, бо вірші талановитий хлопчина почав писати ще в шкільному віці. Уже тоді приходив до редакції обласної молодіжної газети, несміливо відчиняв двері й тихо казав: «А я вірш приніс... Написалося!»

19-річним юнаком Іван Малкович став «королевичем молодої поезії», бо на всеукраїнському літературному семінарі в Ірпені таємним голосуванням кількох сотень літераторів його назвали найкращим. Зараз в творчому доробку має такі поетичні збірки як «Білий камінь», «Ключ», «Вірші», «Із янголом на плечі», «Вірші на зиму», «Все поруч», «Подорожник», «Яксу́нині береги».

В 2017 р. Іван Малкович став лауреатом Шевченківської премії за книгу віршів «Подорожник з новими віршами». Зараз його вірші перекладено англійською, німецькою, італійською, російською, польською, бенгальською (Індія), литовською, норвезькою, грузинською, азербайджанською, словацькою, словенською мовами.

Справа життя Івана Малковича – «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» – найстарше дитяче видавництво, засноване в незалежній Україні.

Він – справжній патріот, бо тільки небайдужа, енергійна, закохана у рідну землю людина могла у скрутний для країни час заснувати українське видавництво. Він говорить: «Я людина дії. Що я можу робити? Гарні книжки. Це мій маленький внесок у розбудову української держави. Я вірю, що чим більше люди будуть читати, то швидше стануть освіченими і критично мислячими громадянами».

Але це дуже скромна заява, та досягнення Івана Малковича у літературно-видавничій справі визнані українською спільнотою: він – перший лауреат премії літературного угрупування «Бу-Ба-Бу» за найкращий вірш року (1988); найкращий директор видавництва в Україні – на Форумі видавців у Львові-2004; кавалер міжнародного Ордену Усмішки (2004).

Іван Малкович – серед «Топ-100 найвпливовіших людей України» (2004, 2008, 2009) та «Людина десятиліття» (2012) за рейтингами журналу «Кореспондент», а видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» увійшло до п'ятірки рейтингу «Компанії, які надихають» журналу «Компаньйон» (2012) та отримало 2 відзнаки всеукраїнського рейтингу «Книга року» (2017) тощо.

Його видавництвом видано більше сотні різноманітних, чудово ілюстрованих дитячих книжок українською мовою, загальний наклад яких – понад чотири мільйони. Права на видання його книжок купили 22 країни світу, серед яких США, Велика Британія, Австралія, Південна Корея. Принципово видавництво ніколи і нічого не видає російською мовою, але щороку має 40-50 тисяч нових читачів, які прилучаються до української мови.

Працівники бібліотеки-філіалу № 7 запрошують торкнутися поетичних струн Івана Малковича. Його поезія – це зізнання у любові до світу, до людей, вона розкриває найпотаємнішу суть кожної деталі буття, природи, явища – усього того, що становить наше життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар