29 травня 2021 р.

Діва з Орлеану: образ Жанни д’Арк в літературі та мистецтві

Постать Жанни д'Арк завжди була і залишається однією з тих історичних постатей, які привертають увагу не тільки професійних істориків, а й викликають інтерес у широкого кола людей. 

Все життя Жанни д'Арк оповите легендами. Починаючи з дня її народження, який, як прийнято думати, припадає на 6 січня 1412 року, і закінчуючи її смертю 30 травня 1431 року. Хоча, остання дата відома абсолютно точно, оскільки вона згадується в десятках свідчень сучасників, в тому числі в офіційних судових документах і королівських листах, але історики так і не зійшлися на одній даті. У Франції прийнято вважати, що це сталося 31 травня 1431 року, в свою чергу, деякі історики подають 30 травня 1431 року. А англійські літописці Уільям Кекстон та Полідор Віргіліус наполягають, що це відбулося у лютому 1432 року. Жан де Серр у своєму «Огляді історії Франції» пише, що це відбулося 6 липня 1431 року.

Якби там не було, 590 років тому «за єресь, відьомство і носіння чоловічого одягу» на Старій Ринковій площі в Руані 19-літню Жанну д'Арк було спалено. Вона у Столітній війні проти Англії воювала на боці французького короля Карла VII і принесла йому чимало успіхів. Через чверть століття вона була повністю виправдана рішенням нового судового процесу, проведеного за розпорядженням папи римського, а через 500 років — 16 травня 1920 року папа Бенедикт XV канонізував її, визначивши 30 травня Днем пам'яті Жанни д'Арк.

Проте Жанна д’Арк уже давно стала не лише дочкою Франції, а й прикладом для наслідування для всіх пригноблених народів, які усвідомили себе такими і хотіли б, аби це змінилося.

Доки професійні та непрофесійні історики продовжують сперечатися про нестиковки у біографії Жанни д’Арк, митці різних жанрів знов і знов звертаються до цього образу. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 створили презентацію про образ Жанни д’Арк в літературі та мистецтві.

Немає коментарів:

Дописати коментар