Музейні заклади Полтавщини займають помітне місце серед музейної мережі України, а також славляться далеко за межами України. Тут розташовані 25 музеїв, у яких зберігаються музейні колекції та музейні предмети, що є державною власністю і належать до державної частини Музейного фонду України, а крім того є велика кількість музеїв, які є власністю міст, сіл та місцевих громад.
Є в Полтавській області
невеликі музеї, які кардинально відрізняються від традиційних. Працівники
бібліотеки-філіалу №7 вирішили познайомити із цими зовсім незвичайними музеями,
які допомагають по-іншому поглянути на сучасну культуру і побут українців. Відвідавши
їх можна не тільки розширити свій кругозір, але й отримати масу позитивних
емоцій.
У мальовничому селищі Степне
Полтавського району знаходиться духовна скарбничка України – Полтавський
районний музей Рушника. З першого погляду на рушники відвідувачі
музею завмирають, а потім оговтавшись, у незвичайній тиші і святості починають
відчувати, як їх полишають всі негативні емоції, а душа спілкується з рушником.
Засновницею музею була
жителька селища Степного, енергійна, творча жінка Надія Юхимівна Бокоч. Спочатку
була ідея, потім знайшлися ентузіасти, а згодом сотні експонатів. Унікальність
музею полягає в тому, що всі експонати зібрані жителями селища Степне протягом
останніх двох десятиліть. Нині кількість експонатів налічує близько 600
одиниць.
Єдиний в Україні Музей
весілля, де одружують за столітніми традиціями, знаходиться у селі Великі Будища Диканського району. Унікальні експонати весільних обрядів, вишиті
рушники, весільне вбрання та скриня нареченої ‒ усе це можна не лише побачити,
але й приміряти чи взяти до рук, тобто ламаються звичні музейні стереотипи: відсутня тиша, запрошують взяти до рук експонати, приміряти, стати
учасником весільних обрядів.
У селі Опішня етнологиня
Олена Щербань на базі етносадиби «Лялина світлиця» відкрила перший в Україні
Музей звареного борщу та Музей живого хліба. Хліб у музеї виготовляють без
дріжджів – на заквасці з пророщених зерен пшениці, жита, хмелевій заквасці. Рецепти
ж борщу господарка збирала по всій Україні, але найбільше – з Центральної України, їх вона знає щонайменше 365. Серед них – весільний, поминальний,
зимовий, літній, білий, коричневий та інші.
Родині Білокінь, чотири
покоління якої ласувало олією місцевого виробництва, вдалося зберегти унікальну
олійницю, списане у 1990-х роках обладнання якої трохи не потрапило на брухт.
Так у 2014 році в селі Мачухи Полтавського району створено перший в Україні
інтерактивний музей олії. Заклад уже встиг завоювати прихильність відвідувачів.
Тут можна дізнатися про те, як виготовляли олію 100 років тому, та навіть
самому на кілька хвилин стати олійником і долучитися до її приготування.
На території Абазівки проживав Михайло Васильович Абаза – дуже заможна людина, у якого була гуральня,
пивоварня. Ідея створити «Музей пива і самогону» визріла у Василя Кожана,
полтавського ресторатора і пивовара. Нині в музеї більше 600 експонатів.
У музеї є експонати із глухих сіл, навіть із в’язниці (самогонні апарати з підручних матеріалів), родом з різних куточків України та з різних держав світу. Також чимало речей зі старих пивзаводів: лабораторне обладнання, ваги, бочки, документи (книги, де можна побачити, як жив завод і що перевірялось у процесі пивоваріння).
Немає коментарів:
Дописати коментар