5 травня 2021 р.

Сенкевич зацікавив історичним минулим читачів усього світу

5 травня виповнюється 175 років з дня народження великого польського письменника Генрика Сенкевича. В епоху гноблення польської мови і культури він за допомогою своїх романів зацікавив історичним минулим Польщі не лише співвітчизників, але й читачів усього світу.

Між тим Сенкевич мав зовсім не польські корені. Предки його батька були татарами, що переселилися  до Польщі та прийняли католицтво. З материнської сторони в жилах письменника тече кров білоруських дворян. Однак до моменту появи на світ Генрика його сімейство згадувало про своє походження лише іноді, вважаючи себе стовідсотковими поляками.

Своє дитинство юний Генрик провів серед мальовничих просторів сільської природи. З часом, коли вся власність була продана, збіднілим шляхтичам нічого не залишалося, як перебратися до Варшави і підрослому Генрику Адаму Александеру Пиусу Сенкевичу доводилося розраховувати тільки на свої сили. Незважаючи на фінансові проблеми, молодий Генрик Сенкевич отримав гідну освіту. Він закінчив гімназію і за наполяганням батьків вступив на медичний факультет Варшавського університету. Однак професія медика не цікавила палкого юнака з живою уявою, тому він перевівся на історико-філологічний факультет.

Перша спроба написати власний твір була зроблена Генриком ще в студентські роки. Називався «первісток» письменника «Жертва», але цей твір не був опублікований і не зберігся. Оскільки рідня практично не допомагала письменникові, Генрик Сенкевич почав шукати способи заробітку. Незабаром під псевдонімом Литвос у багатьох газетах Варшави стали виходити нариси, статті та есе молодого Сенкевича. Його талант і приємну манеру писати швидко оцінили. Так і не закінчивши навчання в університеті, Генрик Сенкевич повністю присвятив себе журналістській роботі. Першим опублікованим твором письменника стала повість «Початок» (1872). Після успішного дебюту він став активно писати власні твори і друкуватися. У 1876-му Генрик був відправлений у відрядження в США. За враженнями від поїздки Генрик Сенкевич написав чимало нарисів та оповідань.

Після США письменник довго подорожував по Європі, в результаті чого їм була написана новела «Янко-музикант». Ставши досить відомим у жанрі малої прози, Генрик Сенкевич вирішив спробувати взятися за більш масштабні твори.

«Вогнем і мечем» (1884 р.) – це перший роман письменника. Успіх був приголомшуючий. Читачам він так сподобався, що незабаром роман був виданий окремою книгою. У творі розповідалося про повстання українських козаків під проводом Богдана Хмельницького, при цьому головними героями були польські шляхтичі.

Після грандіозного успіху книги «Вогнем і мечем» Генрик Сенкевич узявся за продовження. У романі «Потоп» описується період війни поляків зі шведами.

В третьому своєму романі письменник вирішив зробити головним героєм Володиєвського, в честь якого і назвав свій твір. У ньому описувалися війна Речі Посполитої з турками, любов і героїчна загибель пана Міхала.

Після успіху своєї трилогії Сенкевич написав ще кілька історичних романів, проте вони вже не були настільки популярні, як його перші книги. Тому він вирішив написати роман про Римську імперію часів Нерона. При цьому головними дійовими особами стали християни, які відстоювали свою віру навіть перед лицем смерті. Називався новий роман у перекладі з польської «Куди йдеш?». Цей роман прославив письменника далеко за межами його батьківщини і був особливо відзначений Папою Римським, завдяки чому в 1905 році письменник був удостоєний Нобелівської премії.

Після тріумфу роману «Камо грядеши?» Сенкевич повернувся до своєї улюбленої теми – історії Польщі. «Хрестоносці» – так називався наступний його роман. У ньому він описував період історії рідної країни, коли поляки боролися з германізацією і владою ордена Тевтонських лицарів.

Роман «Хрестоносці» став останнім по-справжньому відомим твором письменника. І хоча в наступні роки Генрик Сенкевич видав роман «Вири», особливого успіху у читачів книга не мала. З початком Першої світової війни Генрик Сенкевич перебрався до Швейцарії. Проте тут він не сидів склавши руки, а відкрив комітет допомоги полякам, які стали жертвами війни. Тут же в Швейцарії він мав намір написати роман «Легіони». Однак помер раніше, ніж встиг його завершити. Похований був великий письменник у місті Веве (Швейцарія), але пізніше прах покійного перепоховали на батьківщині.

Немає коментарів:

Дописати коментар