26 травня 2021 р.

Пилип Орлик: приклад, гідний наслідування і пошани

В цьому році 28 червня виповнюється 25 років з дня прийняття першої Конституції новітньої Української держави. Конституція врахувала історичний досвід українського народу та кращі світові традиції. Адже Україна має багатовікові конституційні традиції. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 вирішили розповісти про творця першої української Конституції. 

5 квітня 1710 року була укладена Конституція Пилипа Орлика, одна з перших європейських конституцій нового часу, і написав її саме українець.

Пилип Орлик (1672-1742) – видатний український політичний, державний і військовий діяч, Генеральний писар, Гетьман Війська Запорозького у вигнанні (1710-1742), поет, публіцист.

Навчався Пилип Орлик у Вільнюсі в Єзуїтському колегіумі, а згодом — у Могилянській академії в Києві, де вивчав латинську мову, стилістику, риторику, філософію та поезію.

З 1707 року він був генеральним писарем Війська Запорозького та найближчим соратником гетьмана Івана Мазепи, а після його смерті став гетьманом Війська Запорозького Правобережної України.

Пилип Орлик у пантеоні українських гетьманів посідає особливе місце, він — єдиний гетьман, який більше тридцяти років гетьманував в еміграції та безперестанку боровся за незалежність української землі. Він вільно спілкувався з правителями багатьох країн Західної та Центральної Європи, турецькими султанами і кримськими ханами, мав великі замисли і трагічну долю. Його освіченість і дипломатичний хист, незрівнянний стиль публіциста викликали захоплення у європейської еліти.

Головною метою свого життя гетьман Орлик вбачав незалежність і єдність України, мир і розвиток держави. Розподіл України був великим ударом для гетьмана: зазнала поразки його мрія про сильну і цілісну Українську державу. Але до останніх своїх днів великий гетьман невтомно шукав підтримки української державності у володарів Франції, Великої Британії, Ватикану, Саксонії, Пруссії, привертав їхню увагу до трагічної долі рідної країни, розділеної між зажерливими сусідами.

1710 року Пилип Орлик створює «Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорозького» – угоду зі старшиною та військом запорожців. Документ непроминущої значущості в історії українського державотворення, відомий як Конституція Пилипа Орлика, перша українська та одна з перших європейських конституцій. Конституція обмежувала привілеї гетьмана та старшини, вирівнювала козаків у правах, зберігаючи при цьому окремий статус запорожців. Окрім того, передбачала політичну незалежність України від Московії та розбудову незалежної української Церкви.

У документі були закладені демократичні принципи парламентаризму, сесійна робота Ради, а держава називалась Україною. Втім, Конституція Орлика так і не набула чинності, оскільки була написана в умовах вигнання.

Гетьман Пилип Орлик залишив також по собі неоціненний епістолярій та великий «Діаріуш подорожній» («Щоденник»). Його перу належать поетичні книги «Прогностик щасливий» (присвячений на той час полковникові, майбутньому гетьману Данилові Апостолу); «Алкід Руський» (присвята Іванові Мазепі) та «Гіппомен сарматський», він – автор трактату «Вивід прав України» (маніфест до європейських монархів, 1712 р., оригінальний рукопис трактату не знайдено).

Але найвеличніший пам’ятник гетьманові Орлику – його Конституція і ціле його життя, віддане ідеї побудови Української Держави, приклад, гідний наслідування і пошани.

Немає коментарів:

Дописати коментар