30 травня 2021 р.

Від куріння є вороття, щоб не руйнувати своє життя!

Віртуальна інформхвилинка

Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну.

Адже тютюн вбиває близько половини людей, що його вживають, і є однією з основниx причин розвитку неінфекційниx xвороб (серцево-судинниx, онкологічниx, легеневиx xвороб і діабету) та передчасної смертності. Від xвороб, викликаниx вживанням тютюну, у світі щорічно помирає понад 7 млн людей (зокрема 890 тис. – від пасивного куріння).

Крім того, тютюн містить нікотин, який викликає залежність подібну до тієї, що виникає внаслідок вживання кокаїну чи героїну. Тому перед світовою спільнотою було поставлено завдання – домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.

Працівники бібліотеки-філіалу №7 вирішили ознайомити з перевагами, які внаслідок цього здобуває людина, яка кинула курити та нагадати поради щодо відмови від тютюнопаління.

Відповідно до результатів досліджень, дві третини українців, які курять, робили у своєму житті хоча б одну серйозну спробу кинути курити, ще стільки ж бажають позбутися тютюнової залежності. Однак, часто на заваді стають хибні уявлення про процес припинення куріння та страх зазнати невдачі.

З курінням можна розлучитися!

Не слухайте нікого, хто говорить, що не може відмовитися від куріння. Це не правда! Просто людина цього не хоче, але боїться сказати про це.

Тільки погляньте, які неймовірні зміні відбуваються у разі відмови від паління.

Відмова від куріння відводить загрози і від рідних курців. Адже пасивне куріння приносить в організми оточуючих всього в 1,5 рази менше шкідливих сполук, ніж отримує сам курець. Ризик захворіти на рак легенів у рідних залежного зростає на 34%, а отримати серцево-судинні хвороби – на 50%.

Кинути курити може кожен незалежно від віку, стану здоров’я чи стажу куріння. Навіть якщо ви є затятим курцем (наприклад, курите понад 30 років), це не є перешкодою. Просто вам доведеться докласти трохи більше зусиль.

Лише невеликий відсоток людей може кинути курити з першої спроби – більшості людей потрібно декілька спроб. У цьому немає абсолютно нічого страшного, адже в процесі ви напрацьовуєте досвід, який вам допоможе при наступній спробі.

Отже, ось рекомендації наркологів, як кинути курити самостійно.

1. Відмовтеся від кави і алкоголю – це перші «супутники» шкідливої звички.

2. Кидайте різко – просто виключіть сигарети з життя, а все, що їх супроводжувало (аксесуари, ритуали та ін.) викидайте без жалю.

3. Якщо спосіб «обрубати і забути» не для вас, прийміть рішення скоротити кількість сигарет в день, наприклад, закурювати не частіше 1 разу на 2 години.

4. Якщо сигарета так і проситься в рот, відправте туди склянку рідини (але не каву або пиво!), пожуйте яблучко, жуйку, м’ятну цукерку. В крайньому випадку, потримайте в зубах зубочистку і відволічіться на рутинні справи.

5. Уникайте ситуацій, в яких все завжди курили: не ходіть з колегами на перерву, після роботи вирушайте додому, а не в клуб, навіть на зупинці в очікуванні транспорту стійте не на звичному місці, а на іншому.

6. Перестаньте купувати і брати з собою сигарети на роботу, прогулянку.

7. Кинути курити  допоможуть фізичні навантаження. Нехай в перші дні вони будуть щадними і дуже приємними. Наприклад, купіть собі простеньку бігову доріжку або розслабляючий тренажер. І поступово збільшуйте інтенсивність занять.

8. Порахуйте, скільки коштів ви витрачали на місяць на куріння. Відкладіть ці гроші і купіть на них щось неймовірно приємне. А краще – сходіть в хороший спортзал.

9. Повідомте всім знайомим про ваше рішення. Запропонуйте кращим друзям теж «зав’язати», побийтесь об заклад, що кинути курити за один день просто!

Немає коментарів:

Дописати коментар