20 травня 2021 р.

Мамину турботу збереже сорочка, захистять від лиха хрестиків рядочки

Зараз сучасну вишиванку можна купити на будь-який смак. Хтось вибирає за кольором, хтось за тканиною, дехто взагалі за розміром. А потрібно звертати ще увагу на те, які візерунки вишиті на сорочці? Виявляється, що вишитий орнамент має важливе символічне значення.

Ще з давніх часів український народ вбачав у вишитому одязі певне сакральне значення. Люди вірили, що вишиванка може надійно захистити від злих духів, пристріту, хвороб та різних недугів, а до того ж принести великий успіх. На думку наших предків, кожен візерунок на вишиванці мав якесь значення.

У давнину всі візерунки використовувалися для певних цілей, завжди якось трактуючись. Найпоширенішим орнаментом на вишиванці є ромб, адже він вважається найсильнішим захистом від злих духів. Найчастіше розміщується на манжетах та горловині, аби запобігти проникненню нечистої сили в душу. Також ромби для давніх слов'ян були знаком богині Землі і символізували родючість.

Любов та плинність життя ілюструє листя хмелю. Воно також ідеально підходить для весільних рушників. Троянда (ружа) та калина – символ міцного кохання та подружнього життя.

Мак покликаний захищати власника вишиванки від злого ока та від нечистої сили. Дуб приносить силу та непереможність в бою. Калина символізує молодість та красу. 

Найбільшу захисну силу мала вишиванка, яку для дитини вишила мати. Адже, коли мати вишиває сорочку, то думає про свою дитину, про те, щоб їй випала щаслива доля їй і про те, як уберегти її від негараздів. Стібок за стібком на тканині з'являвся орнамент. Це був не просто красивий малюнок, а оберіг від хвороб, бід і нечистої сили. Жінка вкладала в роботу всю свою материнську любов і ніжність, щоб захистити своє дитя, навіть коли її не буде поруч.

Голка старанно плела візерунок, щоб жодного вузлика на сорочці не було. Адже скільки вузликів на вишиванці – стільки бід і переплетень буде в долі того, кому вона призначена. І, звичайно, в залежності від того, чим вона хотіла наділити своє дитя – дати хворому здоров'я, нерішучому – відвагу, молодятам – малюка, залежав її вибір орнаменту на сорочці.

Найсильніший материнський оберіг виглядає як восьмикутна квітка або зірка, в оточенні квіткової гірлянди. Він захищає дітей від негараздів і прославляє матір, як продовжувачку і берегиню роду.

Така традиція з'явилася надзвичайно давно, ще за часів язичництва, коли наші предки жили у єднанні з природою, сповідуючи культ матінки-землі і природних стихій. Символи стихій означали енергію батька та матері.

Немає коментарів:

Дописати коментар