17 травня 2021 р.

Історія України від Ореста Субтельного

17 травня 1941 року народився легендарний історик Орест Субтельний. Легендою він став завдяки своїй книзі «Україна: Історія», яка вперше опублікована у 1988 році видавництвом Торонтського університету. Її було визнано однією з найбільш впливових і важливих книжок, що були опубліковані Університетом Торонто за 100 років його існування.

Орест Субтельний – канадський історик українського походження, з родини українських емігрантів з окупованої Польщі, він жив і працював за кордоном – в Канаді та США. Викладав у Гарвардському, Гамільтонському та Йоркському університетах, з 1982 року був професором історії та політичних наук в Йоркському університеті Торонто, з 1992 року – закордонний член Національної Академії наук України. Вагомий внесок Субтельного в українську історичну науку є безсумнівним. Як сказав літературознавець Микола Жулинський: «В Україні про книжку Субтельного говорили всі. Він став символом історичної правди».

Не дивно, що Орест Субтельний написав цю книгу, адже він ніколи не забував, що він українець і говорив: «Я — виходець з української діаспори, і батьки виховали в мені почуття, пов’язані з Україною. Власне цей емоційний зв’язок і спонукав мене до написання історії. А досліджуючи історію України, я переслідував також мету зрозуміти й себе. Бо як історик я був по один бік, а як українець — по інший». Орест Субтельний неодноразово приїжджав в Україну, був пластуном (курінь Ватага Бурлаків) і з любов'ю розповідав про Україну.

Його книга «Україна: Історія» була, власне кажучи, основою, на якому виховувалося перше молоде українське покоління 1991-го року. Величезний інтерес до історії України у перші роки української незалежності задовольнявся насамперед працями трьох видатних вітчизняних істориків: Михайла Грушевського, Івана Крип’якевича та Ореста Субтельного. І книга Субтельного, через те, що була написана саме як підручник, стала найпопулярнішою серед студентів, школярів та й усіх українців, кому була цікава історія. В новій незалежній державі саме з неї дізнавалися про історію справжню, не замовчану. Необхідно сказати, що його праця була водночас і популярною, і науковою. Українською мовою книгу було опубліковано в 1991 році, вона витримала кількаразове перевидання.

Цікавою книга була не лише українцям – «Україна: Історія» видавалася англійськоюнімецькою, російською, китайською, болгарською та словацькою мовами.

У другій половині 90-х років науковці помітили деякі недоліки книги Субтельного, вона не ґрунтувалася на архівних даних до ХХ століття. Через це в Інституті історії України кілька разів видали підручники широкого призначення «Історія України: нове бачення». Ці підручники вже замінили книгу Субтельного, однак, все ж таки, саме з неї починалося освоєння вітчизняної історії громадянами України.

Орест Субтельний пішов із життя 24 липня 2016 року в 75-річному віці, похований у Торонто у Канаді.

Немає коментарів:

Дописати коментар