1 грудня 2020 р.

Торгівля людьми – сучасне рабство

#16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА  

У світі процвітає работоргівля. І це не згадка про страшний період рабства у прадавні часи. На превеликий жаль, мільйони людей у світі перебувають у рабстві. Звичайно, вони не носять кайдани, їх не продають відкрито на ринках, як це було у давні часи, на них ніхто не має легальних прав, тому що рабство у всіх країнах заборонено. Тим не менш, люди перетворюються на товар. А торгівля людьми вважається сучасною формою рабства. Останніми роками це явище набуло надзвичайного поширення.

Щороку 2 грудня за рішенням Генеральної Асамблеї ООН відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства. Саме цього дня 1949 року Генеральною Асамблеєю ООН було прийнято Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми.

Торгівля людьми є однією з галузей кримінального бізнесу, що розвивається найбільш стрімкими темпами в світі. Вона дає мільйонні прибутки і поступово витісняє торгівлю зброєю та наркотиками. За оцінками експертів у світі щороку від двох до чотирьох мільйонів осіб стають жертвами торгівлі людьми. Особливо це стосується жінок та дітей. Отже, для когось це – “великий бізнес”, а для когось – це крах надій і сподівань на краще майбутнє.

Україна стала третьою державою Європи, поряд з Бельгією і Німеччиною, які на законодавчому рівні визнали торгівлю людьми тяжким злочином. Водночас масштаби та обсяги работоргівлі в нашій країні продовжують залишатись загрозливими.

Торгівля людьми в Україні з'явилася як наслідок зростання безробіття, зменшення асигнувань на програми соціального захисту, зубожіння населення. Низький рівень доходів штовхає громадян України на пошуки роботи за кордоном навіть без знання мови і правових знань, без кваліфікації, на нелегальних умовах, що водночас зумовлює їх перехід до груп ризику.

 Серед виявлених жертв торгівлі людьми є люди різної статі, віку, соціального походження, статку. У той же час існують певні групи ризику, які об’єднують особливо вразливих людей, стосовно яких існує висока ймовірність, що вони можуть стати об’єктами цього злочину. Насамперед до цієї категорії можна віднести представників соціально незахищених і неблагополучних верств населення, які знаходяться у складних життєвих обставинах: членів багатодітних родин та малозабезпечених сімей; одиноких матерів; людей з особливими потребами (як у сфері фізичного, так і психічного здоров’я); самотніх людей похилого віку; жертв насильства в сім’ї; сиріт, дітей, що позбавлені опіки та піклування, «дітей вулиці»; безробітних працездатного віку (особливо тих, хто тривалий час не може знайти собі роботу); безпритульних.

За неофіційними даними, майже 4 млн громадян України працюють за кордоном нелегально, більшість з яких виїжджає за туристичними чи приватними візами, працює без необхідних документів, що негативно впливає на їх правовий захист і стає причиною потрапляння у сферу інтересів торговців людьми.

Працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували поради, як не стати жертвою торгівлі людьми. Запам’ятайте та розкажіть своїм рідним і друзям про правила безпеки при працевлаштуванні за кордоном:

1. Не вірте рекламі фірми, яка не відповідає вимогам законодавства України (не вказує повної назви фірми, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав).  

2. Не ведіть переговори про працевлаштування наодинці з агентом. Запросіть взяти участь у переговорах довірену особу – це може бути Ваш юрист або хтось із Ваших близьких.

3. Перевірте, чи має фірма ліцензію на надання послуг працевлаштування за кордоном.

4.   Зв’яжіться з Посольством країни, куди Ви плануєте поїхати та дізнайтесь про правила щодо працевлаштування.

5.   Особисто оформлюйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги.

Також майте на увазі: 

1.  Термін перебування в іноземній країні зазначено у візі.

2. Туристична чи гостьова віза не дають право на легальне працевлаштування. Це незаконно.

3. Обов’язково укладайте відповідний контракт, складений зрозумілою для Вас мовою у двох примірниках, один з яких залишається у Вас.

4. Ніколи нікому в жодному разі не віддавайте свої ідентифікаційні документи крім офіційних службовців!

5.  Обов’язково залиште рідним ксерокопію своїх документів, а також повідомте їм телефонні номери свого роботодавця, своїх друзів за кордоном, консульства (посольства) України та місця потенційного проживання.

6. Візьміть за правило постійно телефонувати рідним у домовлений день та час. Заздалегідь домовтесь з рідними про «кодове слово» у розмові, на випадок, якщо Ви не зможете вільно розмовляти по телефону, перебуваючи під чиїмось наглядом.

7. Зробіть та тримайте при собі копії національного та закордонного паспортів. Це значно спростить процедуру відновлення документів для повернення в Україну.

8. Заздалегідь підготуйте та тримайте при собі перелік організацій, із зазначенням адреси та номерів телефонів, що працюють у сфері протидії торгівлі людьми.   

Бережіть себе!  #16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА  

Немає коментарів:

Дописати коментар