15 грудня 2020 р.

Чай – напій, що має світову популярність

Чай - найпопулярніший напій на Землі. Немає такої країни у світі, де б не споживали чай. А в окремих державах чайна церемонія є неодмінною частиною культури. Вже не одне століття чайний напій зігріває серця багатьох людей на планеті. Виявляється, у чаю є своє свято: 15 грудня відзначають Всесвітній день чаю

Найгучніше святкування міжнародного дня чаю відбувається в Індії та Шрі-Ланці. Але такі країни як Непал, Індонезія, Бангладеш, В’єтнам, Кенія, Уганда, Малайзія і Танзанія, які також є провідними світовими виробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.

Смак чаю – теплий, тонізуючий, терпкий, цілющій – породжує багато приємних асоціацій: гармонія, спокій, затишок, щира розмова, життєва сила, здоров’я, довголіття…

Відомо, що з ворогом люди в давнину за один стіл не сідали і разом не пили гарячих напоїв, щоб не отруїтися. А от дружні стосунки за чашкою золотисто-коричневого або зеленого чаю можуть зміцнитися!

Багато письменників світу в своїх творах згадували сцени чаювань, описуючи традиції, смак чаю, звички героїв, пов’язані з вживанням чаю.

Герой Артура Конан Дойла Шерлок Холмс часто вживає цей напій у тих випадках, коли йому треба продумати тактику майбутніх дій.

У творі англійця Льюїса Керролла «Аліса в Країні Див» описується знаменита сцена божевільного чаювання, учасниками якої є головна героїня Аліса, Білий Кролик, Капелюшник. У продовженні повісті «Аліса в Задзеркаллі» є згадка про звичай англійців пити чай о 17:00 годині.

Також п’ють чай герої повісті японського письменника Ясунарі Кавабата «Тисяча журавлів». Композиційна побудова повісті пов'язана із традицією чайної церемонії. Саме з цього ритуалу в храмі древнього міста Камакура (де сам Кавабата жив тривалий час) і починається знайомство читачів з головними героями: Кікудзі і Юкіко, долі яких і становлять основу сюжету. Чайна церемонія — загальний фон, а точніше, художня тканина, переплетіння «ниток» якої з'єднує минуле і теперішнє всіх персонажів. Сутність чайного обряду — старовинної традиції, доведеної японською естетикою до рівня високого мистецтва, — полягає в тому, щоб дати можливість людині поміркувати над своїм життям, очистити душу від повсякденних турбот і метушні, нагадати про гармонійну єдність людини з природою та іншими людьми.

Чай був улюбленим напоєм Тараса Григоровича Шевченка. Про цю його пристрасть писали у своїх щоденниках друзі та колеги поета. «Довгі вечори, – згадував Микола Костомаров про свої зустрічі з Шевченком в Києві в 1846 році, – просиджували ми влітку на Хрещатику в саду, за чаєм. Нескінченні велися між нами розмови і суперечки. Шевченко випивав склянку за склянкою зі словами: «А всипте, будьте ласкаві, ще чаю!».

Багато видатних людей світу залишили проникливі висловлювання про чай:

«Я повинен був пити багато чаю, бо без нього не міг працювати. Чай вивільняє ті можливості, які дрімають в глибині моєї душі». (Лев Толстой)

«Якщо холодно, чай Вас зігріє. Якщо Вам жарко, він Вас охолодить. Якщо у Вас настрій пригнічений – він Вас підбадьорить, якщо Ви збуджені – він Вас заспокоїть». (Вільям Гладстон)

«Чай з бергамотом … – необхідне доповнення до магії світанку». (Бернар Вербер)

«У житті людини набереться небагато годин, які були б приємнішими, ніж час, присвячений вечірньому чаю». (Генрі Джеймс)

«Чай – напій не простий. Коли чаювання стає ритуалом, воно розвиває вміння бачити велике в дрібницях». (Мюріель Барбері).

«Зустріч за чаєм – та ж «зустріч почуттів». (Кавабата Ясунарі)

«Якщо вам холодно, чай вас зігріє, якщо вам жарко – чай освіжить, якщо засмучені – втішить, якщо збентежені – заспокоїть». (Вільям Гладстон)

«Я повинен був пити багато чаю, бо без нього не міг працювати. Чай вивільняє ті можливості, які дрімають в глибині моєї душі». (Лев Толстой)

«Пийте чай повільно і з повагою, як ніби він – вісь, навколо якого обертається Земля: повільно, рівно, не кваплячись в майбутнє». (Тіт Нат Хан).

«Я весь час боюсь, що кінець світу настане перед вечірнім чаюванням». (Сідні Сміт)

«Є чай – є надія». (Артур Уінг Пинеро)

«Ідеальна температура для чаю – на два градуси вище, ніж потрібно». (Террі Гіллеметс)

«Найсумніший напій – чашка слабкого чаю». (Кетрін Менсфілд)

А ми пропонуємо Вам починати день з теплої чашки ароматного, тонізуючого, душевного чаю.

Немає коментарів:

Дописати коментар