23 грудня 2020 р.

Англієць, який любив Індію

Дійсно талановита людина  талановита у всьому. Підтвердження цих слів – англійський письменник Редьярд Кіплінг, якому 30 грудня виповнюється 155 років від дня народження. Працівники бібліотеки-філіалу № 7 підготували розповідь про життя та творчість письменника.

Джозеф Редьярд Кіплінг любив людей і природу, багато читав. Був мужнім, завжди займав чітку суспільну і політичну позицію. Він вважав, що існує «благородний страх», який повинен розділятися усіма людьми, - за долю іншої людини. Будучи британцем по вихованню, він завжди вважав Індію, мову якої знав, своєю другою батьківщиною.

Творчість Кіплінга багатогранна. Найбільш відомі серед його творів - роман «Кім» та збірка оповідань «Книга джунглів». Мозаїка з 15 оповідань «Книги джунглів» складається з історії про Мауглі, що об'єднує 8 з них, та інших оповідань про наділених людськими рисами тварин Індії: про відважного мангуста Рікі-Тікі-Таві, про кота, який гуляє сам по собі. Історія про хлопчика Мауглі, вихованого зграєю вовків, про його протистояння жорстокому тигру багаторазово відображалася в мультфільмах і знайома всім дітям.

Біографія письменника починається в Бомбеї, де він народився в 1936 році. В Індії пройшло його дитинство. Цю країну він знав і любив. Найсильніші, найяскравіші дитячі враження сина ректора Бомбейської школи мистецтв пов'язані з чарівними розповідями няні-індіанки про тварин (хлопчик добре розумів і вмів говорити на хінді).

У шестирічному віці хлопчика відправили в Англію, в приватний пансіон. Для дітей, які звикли до вільного колоніального життя, часто важко було звикнути до муштрі. Він не був улюбленцем для господині пансіону. Спогади про несправедливість і жорстокість, з якими зіткнувся письменник в юні роки, він пізніше представив у новелі «Чорна Овечка».

Батько спочатку вважав, що молодий Кіплінг повинен стати офіцером. Тринадцятилітнім юнаком він був прийнятий в Девонське училище, що є своєрідним трампліном для майбутніх офіцерів, які бажають вступити до відомих військових академій. Джозеф полюбив училище і службу. Там проявився його талант літератора. У той же час слабкий зір не залишив надій на військову кар'єру. Батько відкликав 17-річного молодого чоловіка в Індію, де для нього знайшлася посада в «Громадянській і військовій газеті».

Саме з журналістської стезі беруть свій початок розповіді Р. Кіплінга. Його збірка «Департаментські записки» користується успіхом. Письменник вільно володіє мовою гіндустані, він близький індійському читачеві, його розуміють і люблять. 34-річний письменник, вже відомий в Британії, приїжджає в Лондон, щоб «зробити собі ім'я». Тут у співпраці з американським видавцем Волкоттом Бейлстіром Кіплінг працює над повістю «Наулахка». Біографія, коротка хронологія життя його в цей період найбільш цікава. Він знайшов справжнього друга і до того ж закохався в його сестру. Однак не довго тривала їх спільна робота. Після смерті напарника від тифу він одружується з його сестрою Кароліні

Молода пара переїхала в штат Вермонт, де виходить у світ двотомник «Книга джунглів» і збірник віршів «Сім морів». Тут же у щасливих батьків з'явилося двоє дочок, потім - син. Створюється кращий роман Кіплінга - «Кім» про індійського хлопчика, який пізнав буддійську мудрість і став британським розвідником. 

Після сварки з родичами дружини письменник з сім'єю переїжджає до Нью-Йорку. Тут він і дочка хворіють на запалення легенів, після чого дівчинка помирає.

Кілька місяців Кіплінг працює на південно-африканську газету, потім купує приватний будинок в Англії. Він активно включається в політичне життя, підтримуючи консерваторів. До нього приходить визнання: Нобелівська премія, почесні ступені британських і європейських університетів. Але знову важка втрата очікує письменника. На фронті Першої світової війни гине його син. Письменник і його дружина весь свій час приділяють допомозі людям в Червоному Хресті. Він майже не пише. Однак незабаром Кіплінг знайшов справжнього друга, який зумів пробудити його до життя. Ним став … англійський король Георг V. З цією людиною Кіплінг був надзвичайно дружний до кінця своїх днів.  Пам'ять про сина письменник увічнив, написавши  в 58- річному віці  повість «Ірландські гвардійці під час Великої війни».

Непростим було життя цього письменника. Творчі тріумфи, на жаль, нерідко супроводжувалися втратами близьких. Мучив його гастрит, який переріс у виразкову хворобу. Помер Редьярд Кіплінг 18 січня 1936 року від внутрішньої кровотечі, похований у Вестмінстерському абатстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар