7 грудня 2020 р.

«Монреальська різанина»: акт феміциду

#16 ДНІВ ПРОТИ НАСИЛЬСТВА 

Подія 6 грудня 1989 року стала найбільшим масовим вбивством у Канаді і шокувала багатьох у країні та світі. Марк Лепін звинуватив фемінізм та жінок у своїх життєвих негараздах, про це він написав у передсмертному листі. А вся його ненависть була послана студенткам Політехнічної школи.

Саме сюди він приніс напівавтоматичну гвинтівку. Стрілянину Лепін почав у коридорі, де загинула перша жертва. Далі він перейшов до аудиторії 303, в якій відвідували заняття студенти: 10 жінок і 48 чоловіків. Наголосивши, що він ненавидить фемінізм, Лепін зробив два постріли у стелю та наказав чоловікам вийти в коридор і почав розстрілювати студенток, які залишилися в аудиторії. Від куль загинуло шість жінок, решта отримали різні ступені поранення, але залишилися в живих.

Розправившись із студентками в аудиторії 303, Лепін вийшов у коридор і почав полювати за студентами в інших аудиторіях та їдальні, де загинуло ще дві жінки. На третьому поверсі школи Лепін увірвався до аудиторії 311, де 26 студентів здавали усні іспити і відкрив стрілянину без розбору по всім, хто ховався між партами. Стрілянина у школі тривала близько 20 хвилин, під час якої Лепін застрелив у загальній кількості 14 жінок та поранив 13 інших студентів, серед них також чотирьох чоловіків. Після бійні у школі Марк Лепін покінчив життя самогубством.

Розстріл жінок у Монреалі був яскравим епізодом феміциду на ґрунті мізогінії, мав великий резонанс у канадському суспільстві. Він загострив увагу на проблемі насильства проти жінок та призвів до жорсткішого контролю над розповсюдженням вогнепальної зброї у Канаді. В пам'ять про напад у Канаді запроваджено Національний день пам'яті та боротьби з насильством проти жінок.

Також після подій у Монреалі, у 1995 році був прийнятий новий закон, який ввів жорсткіші правила щодо купівлі та розповсюдження вогнепальної зброї.

Немає коментарів:

Дописати коментар