15 квітня 2020 р.

Довкілля – це природний капітал, без нього людство жде загибель і провал

      Людина та природа - поняття взаємопов`язані та взаємозалежні, адже людство існуватиме доти, поки існує природне середовище. Екологія, охорона навколишнього середовища, стосунки людини, суспільства і природи входять у перелік найгостріших і актуальних проблем сучасності. У третю суботу квітня, коли Земля прокидається після зимової сплячки, традиційно відзначають День довкілля. Цього року він припадає на 18 квітня. 
Мабуть, найбільшу насолоду і радість, найпалкішу любов до рідного краю, до життя викликає спілкування з природою. Вона чарувала і чарує, хвилювала і хвилює людину. Шепіт води, зелених дібров, спів дзвінкоголосих пташок, запах і розмаїття квітів – усе це дорога серцю, ні з чим незрівнянна краса рідної землі.   
Нашу голубу планету часто порівнюють з величезним космічним кораблем, який летить просторами Всесвіту. А людство – екіпаж цього корабля. Красиве і мудре порівняння. Але ми всі повинні осмислити, що у нашого корабля немає аварійного виходу. І лунає сьогодні: «Земля в небезпеці!». За цими словами гірка істина. Людство стоїть на порозі екологічної катастрофи. І в цьому винна людина, яка підкоряє природу. Створено новий хімічний препарат, який знищує всіх комах, які літають і кусають. Збудовано новий комбінат, труби якого чадять, де була річка – від дій шкідливих технологій гине риба, рослинний і тваринний світ. Створюючи загрозу природі, ми загрожуємо насамперед собі. 
Сьогодні екологічну ситуацію в Україні не можна вважати задовільною. Тому усім світом ми повинні боротися проти знищення природи, думати про те, як зберегти воду і повітря, як посадити сади по всій Україні, як знову барвистими квітами прикрасити нашу землю.І, звичайно, все це потребує воістину героїчної праці. А перш за все – доброго серця, невтомних рук та розуміння того, що без щоденної праці для збереження природи нам просто не вижити. Кожному з нас потрібно почати з себе, душею відчути єдність з природою. Станьмо розумними господарями на своїй землі і пам’ятаймо, що екологічне забруднення, як ланцюгова реакція, може призвести до екологічної катастрофи.
 Довкілля — це природний капітал,
             Без нього людство жде загибель і провал.
             Слід повернутися обличчям до проблеми
  І не лише писати про красу поеми,
А зберегти, примножити природу,
 Для нас і для майбутнього народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар