30 квітня 2020 р.

ГОРТАЮЧИ СТОРІНКИ "Щоденників читання"

       Вчора моя розмова була про книгу Тетяни Пахомової «Карпатське танго». Дуже потішена тим, що згадала про цю книгу, яку б із задоволенням перечитала ще раз. Цитати я розділила і залишила частину і на сьогодні, бо, я вважаю,  є необхідність ЇХ ВИОКРЕМИТИ. Як на мене, вони дуже актуальні в нашій нелегкій ситуації, яку переживає не окрема людина, не родина, не країна, а ціла планета.
Прочитавши  ці вислови, зразу ж подумки  підлаштувала під наші непрості події. А почитавши їх, я випрямилась наче стиснута пружина, піднявся настрій, бо в умовах ізоляції і добрі, мудрі слова є дієвою, важливою  підтримкою.
«УНИКАЙТЕ ТОКСИЧНИХ ЛЮДЕЙ У СВОЄМУ ЖИТТІ. НЕВАЖЛИВО, ЧИ ЦЕ ДРУГ, ЧИ РОДИЧ»!!!!» - прямо нинішнє гасло, але написане воно про «токсичних», я так розумію в емоційному, психологічному плані, і хто міг подумати, що ми зараз матимемо ситуацію, коли люди токсичні в прямому сенсі цього слова.
 «Менше всміхаємось – мозок дістає менше сигналів про те, що життя чудове…Дивно, та натомість виходить замкнуте коло: Коли ми нещасливі, зморшки з’являються особливо інтенсивно. Тож проблеми краси позначаються на внутрішньому житті».
 «Зв'язок стану душі й тіла…Умовно кажучи, пригнічений стан душі починає відлунювати хворобами в тілі. А все тому, що неприємний спогад, біль втрати коханих чи рідних потрібно вчасно відпускати. Знаєте, це зовсім так, як ви слухаєте чарівну музику, але з динаміка тріщать дикі шуми, що псують загальне враження…».
 «Ніхто, чуєте, ніхто не має права, говорити вам неприємні речі. Але й ви теж не маєте.
  А зараз дієва вправа з гештальт-терапії.
 Візьміть за обидві руки людину, що сидить поруч. Уявіть, що навпроти той,  хто образив вас. Тепер скажіть йому все, що тримаєте в душі як поганий спогад…
  А потім слова ПРОЩЕННЯ».
 (До речі, гештальт-терапія – подібний до цікавої гри і порівняно дешевий вид психотерапії , який здобув багато прихильників у всьому світі).
 «НАВЧИСЯ вчасно перегортати трагічні сторінки. Вони блокують твої мрії й твій рух уперед. Краще не зраджуй своїм мріям, а всміхайся, розправляй плечі й повторюй: «НУ Й ДОБРЕ!». Трохи згодом і вихід із скрутної ситуації знайдеш і життя переміниться на краще».
 «Як би тобі погано не було, НІКОЛИ, НІКОЛИ НЕ СКИГЛИ».
«Ти можеш почуватися або жертвою або бійцем. Ким почуватимешся, тим і станеш».

Немає коментарів:

Дописати коментар