29 квітня 2020 р.

Історик і белетрист Рафаель Сабатіні

       29 квітня виповнюється 145 років від дня народження англійського письменника Рафаеля Сабатіні.
Він народився 1875 року в родині оперних співаків. Батьки Рафаеля продовжували театральну кар'єру, тому хлопчик жив у родичів в Англії. Незабаром сім'я Сабатіні возз'єднується і проживає в Порту, в якому майбутній письменник отримує початкову освіту. Після школи він відбуває в Ліверпуль і працює перекладачем.
У 1890-х роках Сабатіні пише розповіді для англійських журналів. У 1901 році він отримує контракт на роман і в 1904 році видає свою першу книгу. У 1905 році він поєднується шлюбом з дочкою ліверпульського комерсанта, і молода сім'я переїжджає в Лондон. Під час Першої світової війни письменник працює на англійську розвідку, виступаючи в ролі перекладача. У 1921 році автор видає свій перший бестселер — роман "Скарамуш", який ілюструє часи французької революції.
Величезний успіх письменникові приносить серія  романів про капітана Блада, в яких  образ головного героя заснований на біографії знаменитого пірата Генрі Моргана, прикрашеного такими рисами як доброта, безкорисливість і справедливість. 
Дія роману "Одісея капітана Блада" відбувається у XVII столітті. Під час повстання проти англійського короля Якова II у вир подій випадково потрапляє молодий лікар Пітер Блад. Після розправи над повстанцями його разом з каторжанами продають у рабство в далеку колонію — на острів Барбадос. Та спритний і сміливий юнак втікає з неволі. Позбавлений змоги жити на батьківщині, вигнанець Пітер Блад стає піратом.

 Другий історико-пригодницький роман "Хроніки капітана Блада"  захоплююче й інтригуюче переносить нас в часи колонізації Нового Світу, в непрості стосунки флібустьєрів і чиновників. Автор так динамічно, зі знанням справи описує численні морські бої та пригоди капітана Блада, що від роману годі відірватися, не дочитавши.
«Фортуна Капітана Блада» - третя книга Рафаеля Сабатіні про шляхетного пірата. Автор змальовує дивовижний світ яскравої природи Карибських островів та витончених вітрильників,  строкатий натовп моряків і тубільців у припортових тавернах, уболіває за капітана Блада та його спільників буканьєрів з Берегового братства, які завдяки своїй винахідливості та відвазі долатимуть підступи іспанських адміралів та губернаторів. 

       На творчість Рафаеля сильно вплинули роботи і біографія Даніеля Дефо. Письменник плідно працював, він публікував романи практично щороку.
У 1927 році в родині Сабатіні відбувається трагедія — його єдиний син гине в результаті автокатастрофи, автор впадає в депресію і незабаром розлучається з дружиною. У період Другої світової війни у ​​автора починаються проблеми зі здоров'ям.
Рафаель Сабатіні помер 13 лютого 1950 року в Швейцарії.

Немає коментарів:

Дописати коментар