30 квітня 2020 р.

Історія і кохання, фантастика і міфологія в романах Симони Вілар

    Якщо Ви любите читати книги українських письменників, то натрапивши на книгу Симони Вілар – беріть не роздумуючи. Це сучасна українська  письменниця із Харкова –  Наталя Гавриленко (також літературний псевдонім – Наталія Образцова), її  називають  «українським Дюма» і «українською Маргарет Мітчелл».
Ось як письменниця пояснює, що так і залишається Симоною Вілар: «Я починала видаватися в 90-х, коли був надзвичайний книжковий бум. Тоді ж з’явився мій псевдонім, оскільки на тлі величезної кількості перекладних західних авторів було вирішено створити літературну містифікацію, нібито ще одного іноземного письменника. Пізніше я намагалася видаватися під власним ім’ям, але читачі вже шукали саме Симону Вілар, і в комерційних цілях було вирішено залишити колишнє звучання імені автора».
Зараз  в Україні виходять мільйонні  наклади  її романів.
За свою творчість Наталія має нагороди:
2009 рік премія «Фіолетовий кристал»  за твір «Светорада Медова»  на III Кримському фестивалі «Сузір'я Аю-Даг»  - за кращий твір, звернений до історії, культури Криму;
2010 рік – премія «Баст» - 1 місце за твір «Відьма княгині»  за кращу історичну фантастику;
2010 рік «Светорада Золота» в п'ятірці кращих книг Книжкового Клубу за 5 років;
2010 рік «Кращий вітчизняний історичний роман»  (книга «Вітер з півночі»), а також призер в номінаціях «Кращий вітчизняний фантастичний роман» («Відьма») і «Кращий вітчизняний автор історичного роману» на сайті Lady.webice.ru, що проводив голосування про кращих авторів і романи, при допомозі незалежного голосування в Інтернеті;
2011 рік – переможниця підсумків дослідження журналу «Головред», найуспішніших письменників України, що оприлюднили ТОП-10, враховуючи виключно наклади проданих екземплярів книг на території України;
2011 рік – премія фонду «Ренесанс» за гідне представлення рідного міста Харкова у фантастичній літературі;
2012 рік  лауреат літературної нагороди «Золоті письменники України»;
2012 рік   по рейтингу журналу «ФОКУС» лідер продажів книг з України за 2012 рік;
2013 рік – премія «Карамзінский хрест»  на конференції Басткон 2013 за видатні досягнення в історичній літературі.
З власного досвіду, як бібліотечні працівники,  можемо підтвердити, що дійсно книги цієї письменниці дуже популярні і притому будь-який  жанр чи  стиль: історичний детектив, історично-пригодницький роман, історичне фентезі, жіночий історичний роман, роман від першої особи, роман-подорож.
Читаючи твори Наталії Гавриленко відпочиваєш, отримуєш насолоду від розширення свого кругозору та від занурення у чарівний світ давньої історії.
 Написавши кілька суто історичних романів періоду Давньої Русі (України), пані Наталя  вирішила спробувати попрацювати також з фентезі.
 А  вперше вона  задумалася про це тому, що в її рідному Харкові проходить фестиваль фентезі і фантастики «Зоряний міст», куди з’їжджається чимало авторів цього жанру.  Побувавши  в їхній тусівці, вирішила спробувати і собі.
 Але Наталя, історик за фахом, медієвіст (фахівець, який вивчає історію Середньовіччя)  не стала  вигадувати існуючі світи, а звернулася до далекого, схованого за нашаруваннями часу періоду Х століття нашого краю, вивчила його, перейнялася його колоритом, міфологією… Саме вона стала поштовхом описати в далекому світі «темних віків» Русі магію, що сусідує зі світом звичайних людей, описати час, в якому Дніпром пливуть струги, а поруч у лісах чаклують волхви, і чарівні істоти живуть пліч-о-пліч у містах і селах –  лісовики, що затягнуть необережного мандрівника до лісу, грайливі мавки, небезпечні водяники або ті самі, відомі нам за казками Баба Яга і небезпечний Вій.
 Пані Наталі так говорить про свою роботу над книгами : «Пишу-працюю я в тиші і наодинці зі своїми героями. Я не люблю в цей час відволікатися від процесу, адже чим глибше ти в нього занурюєшся, тим яскравіше бачиш, відчуваєш, розумієш вигаданий світ і його персонажів. Крім цього, є ще кропіткий процес вивчення історичного періоду, його побуту, його політики, відомих історичних особистостей. Переглядаєш чимало матеріалу, щоб визначити, який міг бути характер того чи іншого героя. Але я пишу роман фентезі, і, як згадувала вище, поруч з реальними людьми у мене діють також представники нашої міфології. Описувати міфологію і реальну історію непросто. Тут важливо не перейти межу, сплести воєдино казку і бувальщину – так, щоб не спотворити відому всім дійсність і не порушити історичного процесу. Але ж це також цікаво! Це захоплююче для автора –  вашої покірної слуги».
 Мабуть через це захоплення та любов до своєї справи,  з-під пера пані Наталі і народжуються книги, які заворожують її прихильників.
 В цьогорічний ювілей пані Наталі, загадковій, романтичній, магічній Симоні  Вілар нам хочеться побажати як людині доброго здоров’я,  любові і поваги, успіхів і радості. Хай Ваша письменницька жага творити не полишає Вас, щоб ми і наші користувачі  не залишались без смачної духовної їжі. Ваші книги є і нехай залишаються популярними і  затребуваними.

Немає коментарів:

Дописати коментар